La B-224 es desdoblarà entre Martorell i Sant Esteve Sesrovires

3769
Xavier Boquete, Xavier Fonollosa, Ricard Font, Enric Carbonell i Josep Llopart
Xavier Boquete, Xavier Fonollosa, Ricard Font, Enric Carbonell i Josep Llopart

Martorell disposarà d’una nova entrada i sortida al nucli urbà des de l’avinguda Puig del Ravell, que formarà part de la B-224, i tindrà enllaç amb l’AP-7 i l’A-2. Aquesta obra s’integra en la fase de desdoblament de la carretera B-224 entre Martorell i Sant Esteve Sesrovires, que ha presentat aquest dijous a l’Ajuntament de Martorell el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat la importància de l’obra per a l’economia i per al desenvolupament del futur barri de La Sínia.

El projecte de traçat del desdoblament de la carretera B-224 entre Martorell i Sant Esteve Sesrovires és una de les primeres accions de la millora integral d’aquesta via que enllaça Martorell i Vallbona d’Anoia i que executarà la Generalitat, amb una inversió global propera als 45 MEUR. Així ho ha avançat en la presentació el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font.

Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya

El desdoblament al terme de Martorell i Sant Esteve incrementarà, d’una banda, la capacitat de la carretera –per la qual circulen uns 25.000 vehicles diaris- i millorarà la mobilitat, amb una inversió estimada en 20,2 MEUR. Es preveu licitar i iniciar l’obra durant el 2019. Font destacava la necessitat d’impulsar una obra d’aquestes característiques:

Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya

Una nova via que connectarà amb l’AP-7 i l’A-2

El projecte abasta dos quilòmetres de longitud, entre la rotonda del polígon Anoia, a Sant Esteve Sesrovires, i l’avinguda del Puig del Ravell. En un primer tram de 500 metres, el desdoblament previst es recolza en la calçada actual de la B-224 i, a continuació, el traçat se’n separa en sentit nord. D’aquesta manera, es crea una nova connexió a Martorell, alhora que la B-224 actual passa a tenir una funcionalitat més local, tot evitant el trànsit de pas que actualment travessa la urbanització del Pou del Merli i facilitant la relació d’aquest sector amb el nucli urbà.

Plànol del desdoblament de la B-224 al pas per Martorell i Sant Esteve Sesrovires
Plànol del desdoblament de la B-224 al pas per Martorell i Sant Esteve Sesrovires

La via projectada té una amplada de 21 metres; consta de dos carrils per sentit de la circulació, de 3,5 metres cadascun, vorals exteriors d’1,5 metres i vorals interiors d’1 metre. La mitjana de separació entre els dos sentits és de 2 metres d’amplada. Per a facilitar les connexions amb la vialitat de l’entorn, el projecte preveu una rotonda elevada sobre el vial que connecta l’A-2 i l’AP-7 de grans dimensions –120 metres de diàmetre exterior– i una de 56 metres de diàmetre per a connectar amb els carrers del Puig del Ravell i dels Barons de Castellvell, així com diversos ramals d’enllaç.

Pel que fa a les estructures, cal remarcar la construcció d’un pas inferior de 30 metres de llum i 22,5 d’ample a l’altura de la BV-2433 (carretera de Gelida), per tal de donar permeabilitat al territori; també es preveuen dos passos superiors de 24,2 metres de llum per la rotonda a diferent nivell sobre el vial entre l’AP-7 i l’A-2.

Fonollosa: “Infraestructures com aquesta són les artèries de l’economia”

Presentació del desdoblament de la B-224
Xavier Boquete, Xavier Fonollosa i Ricard Font

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, s’ha mostrat satisfet amb l’acord i ha dit que “estem molt contents, perquè les infraestructures són les artèries de l’economia”. Segons Fonollosa, aquesta és “una obra necessària, per això vam plantejar la necessitat de modificar el traçat actual, que no és adequat. D’aquesta manera, ara disposarem de dos punts de sortida: un d’ells, a través de la rambla de Les Bòbiles. L’altre, a través de l’avinguda del Puig del Ravell”. Per Fonollosa, el desdoblament tindrà un impacte molt positiu a la població: “per dos motius: l’actual traçat no és correcte i ens connectarà amb la futura àrea residencial de La Sínia”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa considera que l’obra “té un impacte molt gran per Martorell i per les poblacions veïnes, que el tenen com a eix de comunicació”. En aquesta mateixa línia s’han manifestat Enric Carbonell (alcalde de Sant Esteve Sesrovires); Josep Llopart (Piera) i Xavier Boquete (Masquefa).

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Compromís de la Generalitat per a la millora integral de la B-224

La B-224, que pertany a la xarxa bàsica de carreteres de la Generalitat, és un dels principals eixos de comunicació entre les comarques de l’Anoia i del Baix Llobregat. Discorre entre Vallbona d’Anoia –on connecta amb l’Eix Diagonal (C-15)– i Martorell –on enllaça amb l’A-2 i l’AP-7, tot unint altres municipis com Piera, Masquefa, Sant Llorenç d’Hortons i Sant Esteve Sesrovires. Entre Vallbona i Piera té un trànsit de 5.500 vehicles diaris i a Sant Esteve Sesrovires, de 18.200 vehicles, i arriba fins als 25.000 vehicles a l’entorn de Martorell.

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en els projectes de millora integral d’aquesta carretera, dividits en dos grans trams, en funció de seves característiques de traçat, funcionalitat i trànsit: variant entre Vallbona d’Anoia i Masquefa i condicionament entre Sant Llorenç d’Hortons i Martorell. Pel que fa al projecte d’aquest segon tram, ha calgut impulsar un projecte de traçat, independent, per adaptar l’actuació a les previsions urbanístiques de Martorell, que inclouen un nou corredor d’entrada al municipi.