La Biblioteca exposa aquest desembre ‘En català, jugues?’ de Plataforma per la Llengua

782
'En català, jugues?'

Fins al 31 de desembre, es pot visitar a la Biblioteca Martorell l’exposició En català, jugues? de Plataforma per la Llengua. La mostra vol conscienciar la població sobre la importància de defensar el dret que tenen tots els infants a poder jugar en la seva llengua. Dona a conèixer el web de l’entitat que recull més de 1.700 jocs, joguines i aplicacions que incorporen el català ja sigui en les instruccions, l’embalatge o en el mateix joc.

L’exposició mostra una sèrie de plafons amb Les Tres Bessones com a protagonistes per tal de fer palès que l’àmbit de les joguines i els videojocs és encara un dels espais en què s’ha d’avançar més en la tasca de normalització lingüística. Rosa Monforte, delegada de Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat, afirma que “només un 8% dels fabricants de joguines n’incorpora el català i compleix la normativa”. Aquesta tasca, cal adreçar-la tant a la sensibilització de consumidors (infants, nois i noies, i també mares i pares) com a la conscienciació del sector de les empreses productores i distribuïdores.

Rosa Monforte, delegada Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat

Des de la Plataforma per la Llengua treballen per solucionar una mancança en la normalització de la llengua: el sector dels jocs i les joguines. És per aquest motiu que posen a disposició el web jocsijoguines.cat amb l’objectiu de reclamar el dret dels infants a jugar en la seva llengua. Justificar a les administracions la necessitat d’una legislació especial pel que fa a la llengua dels jocs, les joguines, els videojocs i altres materials orientats als infants i joves que es comercialitzen a Catalunya.

El web, explica Monforte, “disposa d’un cercador on trobar 1.700 jocs i joguines en català. És molt visual, té molta informació i es pot buscar de moltes maneres (per tipologia, edat, materials…) A més, veiem una imatge del joc, cosa que facilita a l’hora de poder-lo comprar”. “Aquestes festes de Nadal és l’època en què es compren més joguines i volem sensibilitzar les famílies que hi ha jocs en català, promocionar-los i que se’n consumeixin”.

Rosa Monforte, delegada Plataforma per la Llengua al Baix Llobregat

Volen conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte el català i que l’incloguin a l’hora de comercialitzar i distribuir productes per als infants del nostre país. Convidar tota la població a tenir en compte la llengua a l’hora de comprar les joguines per als més petits. Donar a conèixer l’oferta que ja hi ha en català de jocs, joguines, videojocs i altres materials orientats als infants i joves, tant als consumidors com als venedors, que sovint ignoren quins jocs i joguines hi ha en català al mercat.

La Plataforma per la Llengua és l’ONG del català. Una organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Treballa als diferents territoris de parla catalana i des d’una perspectiva transversal en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida i arrelament lingüístic als nouvinguts, en les universitats i en l’educació i a les administracions, entre d’altres àmbits d’actuació.