La caiguda d’un cable de mitja tensió, causa confirmada de l’origen de l’incendi del passat dimarts

12402
Vista aèria incendi El Congost
Imatge aèria de Bombers de la Generalitat de la zona cremada d'El Congost

Els agents rurals confirmen la caiguda d’un cable de mitja tensió com la causa  de l’origen de l’incendi forestal a la zona d’El Congost que va cremar el passat dimarts al vespre. Fonts oficials han confirmat la hipòtesi de les primeres investigacions i han informat que finalment el total hectàrees cremades va ser de 5,6, menys de les que indicaven les valoracions inicials.

Una desena de dotacions terrestres i aèries de Bombers i ADF van treballar durant més de 12 hores per extingir l’incendi originat a la zona d’El Congost que va abastir les poblacions de Martorell i Castellví de Rosanes. Les investigacions han confirmat que la caiguda d’un cable d’una línia de mitja tensió en mal estat a 200 metres de l’antic Hostal del Boira (a la zona d’El Congost) va ser la causant del foc que va cremar, principalment, vegetació de pi blanc i matoll. S’està estudiant prendre accions penals contra la companyia elèctrica responsable de la instal·lació.

Finalment s’han cremat 5,6 hectàrees de bosc entre la zona d’El Congost i del Palau de Cany Sunyer segons confirmació oficials dels agents rurals de la Generalitat de Catalunya. Durant les tasques d’extinció un parell de vehicles de Bombers van quedar atrapats per un arbre que havia caigut en un dels camins i els impedia el pas, però en cap moment van córrer perill ja que es trobaven lluny del foc.

El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, ha destacat que “la xarxa de camins forestals ha funcionat correctament, tot garantint l’accessibilitat dels mitjans terrestres”. Bargués ha explicat que en els darrers anys, en el desenvolupament del Pla de Prevenció d’Incedis (PPI) de Martorell, s’ha arranjat una àmplia xarxa de camins forestals que ha permès a les dotacions terrestres de Bombers poder accedir a la zona de l’incendi. El regidor ha explicat que “els incendis de l’estiu s’apaguen a l’hivern” i per aquest motiu, ha avançat, que “en els propers anys volem arribar a doblar la xarxa de camins perquè siguin practicables, tot i que hi ha moltes zones del nostre bosc que són privades i caldrà posar-se d’acord amb els seus propietaris”.

Tot i que l’incedi es va orginar prop del polígon comercial d’El Congost, les flames van avançar muntanya amunt i no va ser necessari evacuar la zona ni confinar de forma preventiva. Policia Local i Protecció Civil, però, van tallar part del carrer del Mur i la pujada d’El Congost  durant unes hores per tal de facilitar la mobilitat dels efectius de seguretat i d’extinció.

L’avís de l’incendi es va rebre a les 19.20h, hi va haver més de 500 trucades al serveis d’emergència alertant del foc. En les tasques d’extinció hi ha intervingut 32 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 12 d’aèries i 20 de terrestres, 4 vehicles ADF, agents rurals, i cossos de seguretat com efectius dels Mossos d’Esquadra, Policia Local i Protecció Civil.

Dos cotxes cremen a l’aparcament del carrer del Riu

Dimecres a la matinada també va produir-se un altre incendi a Martorell, en aquest cas, a l’aparcament del carrer del Riu.  Cap a la mitjanit es va iniciar un incendi que va cremar dos cotxes i diversos matolls. Al lloc de l’incendi s’hi van desplaçar dotacions dels Bombers i de la Policia Local, i en menys de 30 minuts el foc va quedar extingit.

Incendi aparcament Carrer del Riu
Incendi aparcament Carrer del Riu
Incendi aparcament Carrer del Riu
Incendi aparcament Carrer del Riu