La casa de parts de Martorell atén una vintena de naixements en el primer mig any de vida

10405
Casa de parts
Casa de parts

La casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell es va posar en funcionament el novembre de 2017 i ha atès, fins al moment, una vintena de naixements. Un total de 165 dones han consultat interessant-se per aquest servei, pioner a Catalunya, que permet parir seguint els tempos fisiològics de la mare, i amb el que vulgui i necessiti.

A diferència d’una sala de part natural, la casa de parts de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric. “Les mares es troben una habitació, que podria ser la d’una casa o d’un hotel, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables”, explica la coordinadora de llevadores de l’Hospital, Montserrat Batlle.

Montserrat Batlle, coordinadora llevadores Hospital de Martorell

A Catalunya hi ha un 12% de dones que busquen parir de forma natural i la tendència a sol·licitar un part respectat és cada cop més creixent. La casa de parts de Martorell ofereix aquesta opció en què “la mare participa activament del procés, decideix la posició de l’expulsiu i fa allò que realment el cos li demana”. “Apoderem la dona perquè pugui donar a llum sense que el part sigui dirigit, ja que el que queda després de tot és la vivència personal”, afirma Batlle.

Montserrat Batlle, coordinadora llevadores Hospital de Martorell

Les dones que accedeixen a la casa de parts tenen embarassos de baix risc i sense patologies però, en cas de complicacions, tenen l’avantatge d’estar dins un centre hospitalari, amb tot l’equip de professionals mèdics al seu abast.

Poden rebre dones de tot Catalunya en ser una unitat única. De fet, dels 20 naixements registrats a la casa de parts, dos són de Martorell, dos de Sant Esteve Sesrovires, dos de Sant Quirze del Vallès, tres de Barcelona, i la resta de Pallejà, Caldes de Montbuí, Taradell, Castellví de Rosanes, Abrera, Sitges, Olesa, Sant Boi de Llobregat, Castellar del Vallès, Molins de Rei i Masquefa. Des de la institució valoren positivament el funcionament del servei i esperen atendre un 10% més dels parts habituals al llarg de l’any i fer entre 80 i 100 naixements nous.

Primer naixement casa de parts Hospital de Martorell
Primer naixement casa de parts Hospital de Martorell

El 14 de desembre de 2017, Esther Guerrero, de 35 anys, va estrenar la casa de parts de Martorell donant a llum l’Elena. La partera havia tingut la seva primera filla a casa i volia quelcom similar. “Vam saber d’aquest servei a Martorell i ens va semblar una molt bona oportunitat per fer un part natural, però en un hospital dins el sistema de la Seguretat Social”, comenta Guerrero, qui va parir en vertical, agafada a unes lianes i sense estris mèdics. L’equip de llevadores li va donar suport quan el requeria i total llibertat en la presa de decisions.

Esther Guerrero, mare

Tamara Díaz, de 34 anys, va parir aquest abril l’Albaida a la banyera de la casa de parts, ja que l’aigua calenta li va resultar “calmant i relaxant”. El seu primer fill, en Xurés, va néixer fa tres anys i mig en una banyera de La Maternitat de Barcelona, però allà “seguien un protocol més estricte i limitat”. Díaz assegura que “el més semblant a parir a la llar és la unitat de Martorell, realment el que jo buscava. Un lloc que m’oferís seguretat i sentir-me com a casa meva”.

Tamara Díaz, mare

Les instal·lacions, però sobretot l’atenció humana, van ser claus per a la Tamara alhora de triar la casa de parts de Martorell. “La forma de parir ve condicionada pel tracte. És essencial tenir la parella al costat, però també el professional que sap què està passant i et tranquil·litza. Per mi l’equip de llevadores va ser determinant”, agraeix.

Tamara Díaz, mare