La Colla de Diables de Martorell reivindica el valor de la terra en el pregó de Sant Antoni

817
Pregó Sant Antoni
Pregó Sant Antoni

Els pregoners i abanderats de la festa dels Tres Tombs han estat, enguany, la Colla de Diables de Martorell. Els Amics de Sant Antoni Abat han volgut fer-los protagonistes de la festa per tal de fer palesa la col·laboració entre entitats locals i commemorar el 25è aniversari de la Carpafera, símbol central de l’entitat. El pregó ha tingut lloc aquest dissabte a la plaça de la Vila i ha comptat, com mana la tradició, amb ballada de sardanes, degustació de coca de forner i moscatell.

Aquest dissabte al matí, els Amics de Sant Antoni Abat han tret el primer carro a passejar, ja que han participat en la celebració del 125è aniversari de la línia Martorell-Igualada dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Aquesta petita diligència ha portat al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet; el president de FGC, Ricard Font i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa – entre altres autoritats – des de l’estació de Martorell-Vila fins a Martorell-Enllaç, tot i que la festa grossa pels Amics de Sant Antoni no ha arribat fins al vespre a La Vila.

Els Diables agafen el relleu als Gegants

La celebració s’ha iniciat al pont del Diable amb l’encesa de les atxes de vent i la recollida dels abanderats de l’any anterior, els Geganters de Martorell. Els Amics de Sant Antoni els han acompanyat en carro de cavalls fins a l’Ajuntament i, tot seguit, han recollit els nous abanderats, la Colla de Diables de Martorell, al portal d’Anoia. La comitiva ha estat rebuda, a la plaça de la Vila, per l’alcalde Xavier Fonollosa; el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués; i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral; a més de la presència d’altres regidors i regidores de l’equip de govern.

Ja al balcó de l’Ajuntament, els Diables han procedit a llegir el pregó que ha donat pas a l’inici de les festes de Sant Antoni. Aquest pregó ha estat protagonitzat per la Carpafera, el símbol principal de l’entitat martorellenca que enguany arriba als 25 anys. Si bé aquesta criatura gegant no és cap mascota ni animal traginer, com els cavalls i ases que es veneren per Sant Antoni, segons explica la llegenda del pont del Diable va ser el transport amb el qual el dimoni va a arribar a Martorell.

Durant el pregó, els Diables han reivindicat el valor de la terra, les tradicions i l’arrelament als costums passats, i han fet una crida perquè les noves generacions no perdin de vista tot el que, amb treball i esforç, van crear les generacions passades. “Celebrem l’ajuda dels animals, celebrem que la terra ens doni aliment i vida quan la cuidem i celebrem el foc de la llar que ens proporciona caliu enmig de l’hostil hivern”.

Pregó de Sant Antoni 2019 a càrrec de la Colla de Diables de Martorell

Com a bona celebració de la Colla, un cop acabat el pregó, els Diables han encés un petit correfoc al voltant de la Carpafera davant de tots els assistents congregats a la plaça de la Vila, donant un toc ben diferent dels pregons anteriors de Sant Antoni.

Diumenge de Tres Tombs

La jornada començarà al local amb l’esmorzar traginer (09.00h, gratuït per als socis i al preu de 5 euros per al públic general). Els participants guarniran i enganxaran els carros per sortir, a les 11.30h, del pont del Diable per a fer els Tres Tombs. El recorregut del primer tomb serà per la plaça de la Creu; carrers de Pere Puig i d’Anselm Clavé; plaça de la Vila; carrer de Francesc Santacana; plaça de l’Església; portal d’Anoia; avinguda de Pau Claris; carrer dels Germans Martí; plaça del Vi; rambla de Les Bòbiles i retorn fins al Portal d’Anoia. El segon i tercer tomb es faran íntegrament per La Vila -carrers de Francesc Santacana i Lloselles- i pels volts de les 13.00h Mossèn Francesc Tirado beneirà els animals al pas per la plaça de l’Església.

A les 14.00h hi haurà el Concert Vermut a El Progrés i a la tarda, a partir de les 19.00h, el Ball de Gala amb la Cobla La Principal de la Bisbal, que interpretarà el tradicional vals Els xiquets de Valls, amb entrada de les senyeres a la sala com a obertura del popular ball de socis, que tanca les activitats d’enguany.

Programació dels Tres Tombs de Martorell