La comunitat boliviana fa festa en honor al patró Santiago de Bombori a Ca n’Oliveras

1137

L’associació martorellenca Renacer Boliviano ha celebrat aquest dissabte una festivitat en honor a Santiago de Bombori, el patró de Bolívia. Devots d’arreu de Martorell i rodalies s’han reunit a la Nau 2 de Ca n’Oliveras per assistir a aquesta celebració, que té lloc un cop l’any als voltants del 25 de juliol.

Després d’una missa en honor a Santiago de Bombori, els assistents s’han dirigit a Ca n’Oliveres per portar el santoral a l’altar, on se l’ha honorat amb diverses ofrenes florals i altres elements de devoció com espelmes o estampes.

Lourdes Linares, presidenta de l’Associació Renacer Boliviano de Martorell, explica que aquesta data és el dia més important de l’any per a la comunitat boliviana. “Celebrem la devoció a Santiago, un sant espanyol que va arribar a Bolívia i del qual en som creients”.

Lourdes Linares, presidenta Renacer Boliviano

Des de Renacer Boliviano recorden que mantenir la seva cultura lluny del seu país d’origen és de gran importància per a ells com a comunitat. “Nosaltres li diem la festa de la integració entre bolivians, però la nostra intenció també és atraure i convidar persones natives de Catalunya per a què coneguin la nostra cultura”.

Lourdes Linares, presidenta Renacer Boliviano

L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera han acompanyat a Renacer Boliviano durant part de la seva celebració. Fonollosa va aplaudir la iniciativa de l’entitat boliviana en l’objectiu de conservar la seva cultura des d’un altre indret del món. “És molt important que transmeteu les tradicions bolivianes als vostres fills i filles, que creixeran amb una cultura molt rica; la que vosaltres els ensenyareu i la que aprendran vivint aquí”.

Un cop celebrats els honors a Santiago de Bombori, s’han representat diverses danses culturals del folklore bolivià a càrrec de diverses agrupacions de Barcelona i rodalies. La nit va acabar amb un sopar de germanor amb plats típics del país sud-americà i ball fins la matinada.