La continuació del Parc Fluvial és la proposta que despunta en els Pressupostos Participatius 2019

640
Fira de Sant Jordi

La continuació del Parc Fluvial en el tram comprès entre el pont d’Anoia i el Molí Fariner és la proposta que més suports ha rebut de la ciutadania en la tercera edició dels Pressupostos Participatius 2019. Un procés participatiu transversal –amb accions adreçades als infants, els adolescents i els majors de 16 anys- que aquest any es consolida amb una participació de la ciutadania de més del 13%. Una xifra destacable, tenint en compte que la participació mitjana en els Pressupostos Participatius a Catalunya és del 3%.

La proposta que ha rebut més vots amb diferència en els Pressupostos Participatius generals (en el qual poden votar les persones empadronades a Martorell majors de 16 anys) ha estat donar continuïtat al Parc Fluvial al voltant del riu Anoia (626 vots). Però els 150.000 € destinats a aquest procés permetran que també es facin realitat els tres projectes que la segueixen en nombre de vots: fer millores al camí del cementiri (413 vots), posar pedals als contenidors al barri de Camí Fondo (361 vots) i millorar el camí que uneix els barris de Torrent de Llops i Can Cases (353 vots).

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació de l’Ajuntament de Martorell, Míriam Riera, explica que, en referència a la proposta guanyadora, “ja s’han fet actuacions al Parc Fluvial i que les que falten ja estan pensades. Per tant, el que es farà ara és donar prioritat al tram entre el pont d’Anoia i el Molí Fariner, que era la proposta dels Pressupostos”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

També ha matisat que “posar pedals als contenidors del Camí Fondo esdevindrà prova pilot i, si funciona bé, es traslladarà a la resta de barris”.

La participació de la ciutadania de Martorell en els Pressupostos Participatius generals ha anat creixent des que es van posar en marxa, l’any 2017. En les dues primeres experiències (2017 i 2018) el percentatge de participació es va situar al voltant del 6%, i “aquest 2019 ha augmentat més d’un punt, situant-se en el 7,36%. Una dada destacable, de la que n’estem molt satisfets ja que és més del doble de la mitjana de participació en aquest tipus de processos a Catalunya, que és del 3%”, diu Riera.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

En el cas dels infants i dels adolescents, on el procés participatiu es fa en l’àmbit dels centres educatius, la participació ha estat gairebé del 100%. I la participació global se situa en el 13,21% si és tenen en compte els vots dels tres processos respecte un cens de 22.550 persones. En total, es van emetre 2.981 vots: 1.555 vots en els Pressupostos Participatius generals, 1.064 en els dels infants i 362 en el dels adolescents.

Riera destaca que “cada cop anem a més en participació i no és casual, perquè hi ha hagut una feina important del Departament de donar a conèixer aquest projecte participatiu i de promoure el vot entre la ciutadania major de 16 anys, posant punts de votació al carrer i acompanyant-los d’espectacles o activitats i de la difusió a les xarxes socials”. Aquests punts de votació també permeten acostar les votacions a la ciutadania que té dificultats per fer una votació online.

Votació Pressupostos Participatius
Votació Pressupostos Participatius

Un cicle de cinema per a infants i joves i adaptar semàfors per a invidents són algunes de les propostes escollides pels infants i adolescents

Els processos de Pressupostos Participatius dels infants i adolescents han seguit un calendari diferent dels generals i es fan en col·laboració amb els centres educatius. Els infants dels cursos de 4t, 5è i 6è de primària van votar en un acte que va tenir lloc el passat 15 de març al Pavelló Municipal. Les propostes més votades varen ser: fer un parc d’aventures (654 vots), un parc de parkour (478 vots) i crear una programació de cinema infantil (395 vots). Com que les dues primeres són propostes que ja estaven previstes (el parc d’aventures s’ha fet a Can Cases i el de parkour al costat de l’Espai Jove), “la proposta que es farà realitat és la d’adequar una pantalla i fer una programació de cinema infantil i juvenil”. Als Pressupostos dels Infants s’hi destinen 30.000 €.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

En el cas dels adolescents, aquest ha estat el primer any que s’han fet Pressupostos Participatius amb els alumnes d’ESO als quatres centres de secundària de Martorell. Les tres propostes més votades dels alumnes de 1r d’ESO han estat: incloure una activitat com el salting en una festa de Martorell (298 vots), fer una programació gratuïta de cinema juvenil (270 vots) i adaptar els semàfors per a persones invidents (234 vots). “Com que la primera proposta no té un cost molt elevat i la segona es farà realitat amb els pressupost dels infants (ja que és una de les propostes escollides en el seu procés), part dels 20.000 € dels Pressupostos dels Adolescents es destinaran a adaptar alguns dels semàfors de Martorell per a persones invidents, una decisió amb molta sensibilitat”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

El procés s’ha fet amb els alumnes de 1r d’ESO i cada any s’anirà incorporant un curs –l’any vinent es farà amb els alumnes de 1r i 2n d’ESO- fins arribar a fer extensiu el projecte als 4 cursos de secundària.