La Diputació de Barcelona lliura el projecte per restaurar l’arc romà del pont del Diable

3252
Arc romà pont del Diable. Foto: Diputació de Barcelona
Arc romà pont del Diable. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha realitzat el projecte per restaurar l’arc romà honorífic del pont del Diable de Martorell, monument datat del segle I aC que formava part de la Via Augusta i que donava accés triomfal a l’antic pont romà sobre el riu Llobregat. El projecte, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha estat lliurat avui pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcalde Xavier Fonollosa i al regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

El projecte d’intervenció s’ha dut a terme a partir del coneixement previ que es disposa de les diferents obres realitzades al llarg dels anys en aquest monument, amb una primera intervenció de consolidació i de posada en valor del monument feta l’any 1926 per l’aleshores Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Diputació de Barcelona sota la direcció de l’arquitecte Jeroni Martorell.

Projecte restauració arc romà pont del Diable
Projecte restauració arc romà pont del Diable

Segons el regidor de Patrimoni, Sergi Corral, l’any 2011, arran d’un seguit de despreniments i a petició de l’Ajuntament de Martorell, la Diputació de Barcelona va redactar un pla de treballs que havia de desembocar en la redacció del projecte per la restauració de l’arc romà. “Després d’un estudi estricte, ens han fet lliurament de l’informe per dur a terme, en un futur breu, les intervencions necessàries per protegir aquest patrimoni mil·lenari que tenim a Martorell. Cal tenir en compte que és un dels dos arcs de triomf de Catalunya, l’altre és l’Arc de Berà, ja restaurat. Per tant, la restauració del de Martorell creiem que és prioritària”.

Sergi Corral, regidor Cultura, Museus i Patrimoni

Els treballs duts a terme fins l’actualitat han comportat l’anàlisi del material amb les seves característiques, tant dels elements d’època romana com de totes les reformes que s’hi han realitzat al llarg dels anys, per tal de tenir un coneixement complert de l’estat de l’arc i la seva evolució històrica i constructiva.

Amb tot aquest coneixement previ, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local ha redactat un projecte de restauració que té com a objectiu principal una intervenció per mantenir la imatge actual, que és la mateixa que ha tingut el monument, com a mínim, durant els darrers dos-cents anys.

Els criteris adoptats es basen, d’una banda en recuperar i preservar la configuració arquitectònica, constructiva i dels materials que ha de permetre la permanència de l’arc al llarg del temps, i també en enfortir la relació significativa entre els ciutadans de Martorell i el monument. Cal recordar que el pas per sota l’arc és utilitzat des del centre de la vila fins a l’estació de ferrocarrils situada al costat de llevant del riu Llobregat.

En els treballs previs realitzats a partir del 2011, es va fer en un seguiment acurat de totes i cadascuna de les lesions de l’arc, per conèixer la seva incidència en la conservació del monument. Els treballs de diagnosi també van comportar la col·locació d’una xarxa de protecció dels vianants contra els despreniments de petit material de l’arc, necessària fins que no es pugui realitzar la restauració.