La Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre serà la convidada enguany al 9è ViMart, la fira de vins i de caves de Martorell d’aquest dissabte 5 d’octubre. Al voltant de la plaça de l’Església hi haurà una quinzena de cellers i sis establiments de restauració que oferiran vins, caves i plats cuinats, salats i dolços. La Fira obrirà portes a les 18.00h i es perllongarà fins a la 01.00h, acompanyada d’actes festius al seu voltant.

Costers del Segre és una DO que comprèn territoris molt variats de quasi tota la demarcació de Lleida: una àmplia franja que va des de l’extrem sud (les Garrigues) i fins a l’alçada de Sort (el Pallars Sobirà) i des de Raïmat fins la Segarra. Compta amb 39 cellers, que cultiven 23 varietats diferents de raïm en una superfície de prop de 4.500 hectàrees.

La climatologia condiciona molt la personalitat dels vins de Costers: “Ens marca la continentalitat del clima i el fet que estem parlant d’un territori majoritàriament calcari, de secà, que genera una producció minsa, però que ha marcat l’evolució cap a la nostra identitat”, destaca el president de la DO Costers, Tomàs Cusiné.

Cusiné defineix els vins de la DO com a “estructurats, potents, amb molta personalitat i un punt de frescor”. Reconeix que “majoritàriament som terra de vins negres, però els blancs cada cop estan agafant més pes”, i que la producció va a l’alça, gràcies al nombre creixent de cellers que s’hi volen integrar i, sobretot, a l’increment del nombre de consumidors: “Els darrers anys, els vins catalans han experimentat un gran canvi i ja esdevenen el 33% del consum total al país. Ara volem arribar al 50%”.

En la següent entrevista a Ràdio Martorell, Cusiné explica més detalls de la DO que presideix.

Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre
Equip directiu de la DO Costers del Segre
Equip directiu de la DO Costers del Segre

Més d’una vintena de parades al ViMart de dissabte

El ViMart és el plat fort de la Festa del Roser, una cita que en les edicions anteriors ha esgotat els més de 2.000 tiquets venuts i al que han assistit més de 3.000 persones a la plaça de l’Església i carrers dels voltants. Enguany hi haurà parades de vins i caves corresponents a 15 cellers: Huguet-Can Feixes; Mas dels Clavers (Can Gallego); Ramon Canals; Ca n’Estruc; Can Casals; Caves Duran Galan; Bodegas Puiggròs; Covides; Celler Cercavins SL; Cal Garrigosa; Celler de Cal Rossendo; L’Olivera Cooperativa; Can Morral del Molí; Vins Intrèpids, Roger Goulart; el Celler d’en Xavi i el Celler de Ca l’Esteve. Pel que fa a l’oferta gastronòmica, hi seran el Restaurant Ca l’Esteve; la Pastisseria Artigues; el Restaurant Les Vinyes; el Visual Gastro Bar; El Celler i l’Hotel Ciutat de Martorell.

Com en edicions anteriors, es podran adquirir tiquets -enguany en format de fitxa- amb modalitats com ara un combinat de degustacions de vins i caves i gastronomia; un altre exclusiu de begudes i un altre exclusiu de plats dolços i salats. Hi haurà dos punts de venda, ubicats al carrer de l’Aigua i al costat del Teatre d’El Foment.

Al voltant del ViMart se celebraran diverses activitats. A les 17.30h, a la Casa de Cultura de La Vila, la DO Costers del Segre celebra un tast d’alguns dels seus vins dins els Racons del ViMart. A les 20.30h hi haurà un Correfoc des de la plaça de les Hores i pel carrer de Lloselles, i mitja hora més tard començarà el 8è Vi, Moda i Estilisme als jardins de l’Església, a càrrec de la Perruqueria d’Autor Sonia Pinedo i Esteve Esteve (Restaurant Ca l’Esteve). A les 22.00h, hi haurà un tast d’àries d’òpera des del balcó de la Casa Palet (carrer de Francesc Santacana, 14) amb la soprano Irene Mas i el tenor César Cortés.