SEAT premiada per una revista alemanya per la transformació de la planta de Martorell

898
El director de la fàbrica de Martorell Dr. Rainer Fessel i el responsable de logística de SEAT Enric Martí

La fàbrica de SEAT a Martorell ha rebut el premi “Transformació de la producció” atorgat per la revista alemanya Automobil Produktion i la consultora Roland Berger, que reconeix a les plantes de producció automobilístiques que destaquen especialment per adaptar amb fermesa els seus processos per afrontar els reptes del futur.

En un moment de canvi com el que travessa actualment el sector automobilístic, el premi, que celebra aquest any la seva segona edició, té per objectiu valorar les solucions per optimitzar la producció automobilística, combinant necessitats actuals com la flexibilitat, l’eficiència i la qualitat, amb la preparació per respondre a tendències de futur, com les noves formes de mobilitat, la digitalització i l’electrificació, entre d’altres.

Valora 6 factors: elasticitat en la producció, sostenibilitat econòmica, sostenibilitat ecològica, digitalització, col·laboració, i assegurament de les competències necessàries. Com a exemple d’aquesta transformació, SEAT ha posat en marxa sistemes de planificació logística utilitzant big data que permeten controlar i monitorar en temps real la cadena de subministrament.

En aquest procés de transformació juguen un paper fonamental els treballadors. Per aquest motiu, l’empresa també està accelerant la capacitació dels seus més de 15.000 empleats, mitjançant la formació relacionada sobretot amb la digitalització i les noves tecnologies, perquè puguin fer front a la transformació del sector i a l’evolució dels llocs de treball des d’avui i en el futur.

“La indústria de l’automoció camina cap al futur en un entorn d’un alt nivell d’automatització, de màquines intel·ligents i de dispositius interconnectats”, ha assenyalat Dr. Rainer Fessel, director de la fàbrica de Martorell. “A Martorell hem començat a fer passos ferms en aquesta direcció, mantenint la productivitat, la qualitat i l’eficiència que ens caracteritza. El premi és un gran reconeixement a tots els equips de la fàbrica que creuen en aquesta transformació i la fan possible amb el seu treball diari”, ha destacat en recollir el premi en una cerimònia a Munic (Alemanya).

La planta de Martorell, que el 2018 va complir 25 anys, s’ha convertit en un referent de la indústria automobilística. És la primera planta automobilística a Espanya en termes de producció, amb un volum de fabricació de 474.300 vehicles al 2018. En aquest quart de segle, de les línies de producció de la fàbrica més gran d’automòbils a Espanya han sortit 39 models diferents, des de models de la segona generació del SEAT Ibiza i el primer SEAT Córdoba fins al SEAT Arona o l’Audi A1, que es va començar a fabricar fa uns mesos.

Com a exemple de la transformació que li ha valgut el premi, la factoria compta avui amb més de 2.000 robots. Conviuen amb els 8.000 treballadors de la fàbrica, que poden arribar a fabricar 2.400 vehicles cada dia, és a dir, un cotxe cada aproximadament 30 segons.