La ciutadania i les entitats de Martorell han presentat fins a 117 idees per millorar la població durant la fase de propostes dels Pressupostos Participatius d’aquest any. Els infants han fet 24 propostes a través de les escoles; els alumnes de 1r d’ESO n’han presentades 10; i els martorellencs de més de 16 anys i les entitats han aportat 83 idees. Les propostes són d’àmbits molt diversos, però la major part fan referència a l’espai públic, la mobilitat, el medi ambient i la cultura.

Pressupostos Participatius dels Infants

Martorell ha estat un dels municipis pioners en fer uns Pressupostos Participatius per als Infants. Des de l’any 2017, els alumnes de 4t, 5è i 6è elaboren a classe les seves pròpies propostes i després les voten en un acte que aplega més d’un miler d’infants al voltant de les urnes.

Enguany, “les votacions als Pressupostos Participatius dels Infants tindran lloc divendres 15 de març al Pavelló Municipal. Els nens i nenes de Martorell hauran de triar entre les 24 propostes que han presentat”, segons ha avançat la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. Moltes de les idees de millora fan referència a la mobilitat, com ara garantir la seguretat dels vianants a l’hora d’anar a l’escola o de passejar per Martorell; fomentar el transport públic; o bé crear de carrils bici. També proposen la millora dels seus centres educatius, amb més espais de joc i d’ombra a l’estiu; demanen més espais pensats per a l’esbarjo i la pràctica de l’esport d’infants i joves; i també millores i més civisme en l’espai públic.

Míriam Riera, regidora de Participació

Pressupostos Participatius dels Adolescents

Aquest curs els Pressupostos Participatius han fet el salt a l’ESO juntament amb els alumnes que en els dos cursos anteriors han estat participant dels dels Infants (mentre eren a 5è a 6è). En aquesta primera experiència hi estan participant els alumnes de 1r d’ESO dels quatre centres de secundària de Martorell (prop de 400 alumnes).

Els adolescents de Martorell han presentat una desena de propostes que busquen millorar la població. Els adolescents han presentat projectes com el condicionament del Parc de Can Cases, el foment de l’ús de la bicicleta, la millora de la il·luminació dels carrers, una programació estable de cinema juvenil o la instal·lació de semàfors per a persones invidents.

Pressupostos Participatius generals

La ciutadania de més de 16 anys, ha presentat les seves propostes a través de la plataforma decideix.martorell.cat o bé de manera presencial a l’Oficina dels Pressupostos Participatius situada a El Círcol. La majoria de les idees es van presentar online, però a l’Oficina de Pressupostos també es van atendre moltes persones que volien un assessorament personalitzat per poder formular la seva proposta.

Per als Pressupostos Participatius generals s’han recollit 83 propostes degudament formalitzades. “Per poder fer una valoració dels projectes cal un mínim d’informació i per aquest motiu no es poden incorporar al procés les idees que alguns ciutadans han enviat per correu electrònic o en comentaris a les xarxes socials de l’Ajuntament de Martorell, però que no han formalitzat omplint la fitxa de presentació de propostes”, ha remarcat Riera. També s’han incorporat al procés propostes que l’any passat van passar a votació però no van sortir escollides, donant-los així una nova oportunitat.

Míriam Riera, regidora de Participació

El gruix més important de les propostes, més de 50, són idees sobre l’espai públic (parcs i millores als carrers), l’urbanisme (infraestructures i equipaments municipals), la mobilitat i el medi ambient. Però hi ha projectes d’àmbits tan diversos com la cultura, l’educació, l’esport, el patrimoni, el benestar social, els joves, la salut o la participació ciutadana. La gran majoria de les idees les han presentat els ciutadans i només un petita part han estat fetes per entitats, ha apuntat la regidora.

Míriam Riera, regidora de Participació

Fins al 29 de març els departaments municipals valoraran les propostes que afecten el seu àmbit, tenint en compte els criteris tècnics que garanteixen la viabilitat de les propostes. Un cop valorades, s’informarà a cadascuna de les persones o entitats que ha presentat una idea si aquesta pot passar a votació i, si no ho pot fer, se li explicarà per quin motiu ha quedat descartada.

L’última etapa del procés serà el període de votacions, que aquest any s’iniciarà el 8 d’abril i finalitzarà el 5 de maig. Podran votar-hi totes les persones majors de 16 anys empadronades a Martorell i el vot es podrà emetre electrònicament, a través del portal decideix.martorell.cat i de l’app per a dispositius mòbils Android, però també presencialment a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol o bé als diferents punts de votació itinerant al carrer que habilitarà el departament de Participació.