Martorell, una de les poblacions més matineres en celebrar els Tres Tombs

3517
Tres Tombs
Tres Tombs

Martorell és una de les viles del país que més matina per celebrar la festa dels Tres Tombs. Aquest divendres, els Amics de Sant Antoni Abat desplegaran un ampli calendari d’actes, que culminarà amb la passada dels animals de tir i dels carruatges pels carrers, el diumenge al matí. Els Geganters de Martorell seran, enguany, els abanderats i pregoners de la festa.

Sant Antoni Abat és el patró dels animals de peu rodó. Dècades enrere, mules i cavalls eren l’energia que feia rodar carros i carrosses per transportar arreu els productes del camp, i que esdevenia la forma de vida de traginers i carreters. La mecanització i els nous mitjans de transport van relegar l’ofici, però no ha fet desaparèixer el ritual de la benedicció dels animals de tir, que se celebra a prop d’un centenar de poblacions catalanes en diferents caps de setmana al voltant del 17 de gener.

Martorell ho celebrarà entre divendres 12 i diumenge 14 de gener, amb la cavalcada, l’esmorzar traginer, l’encesa d’atxes de vent, el pregó, el concert vermut i el ball de gala. Rafael López, president dels Amics de Sant Antoni Abat, explica que “comencem el divendres amb dues activitats exclusives per a socis: l’assemblea ordinària a les 20.00h i el sorteig de llotges per al ball del diumenge a El Progrés al local social de l’entitat, a la plaça de Maria Canela”, al barri de Can Carreras.

Dissabte: dia de pregó

Dissabte (d’11.00 a 13.00h) es procedirà a la venda d’entrades numerades per al concert vermut del diumenge, al local. A les 18.00h, a la plaça de la Vila, hi haurà sardanes amb la Cobla La Principal de La Bisbal i mitja hora més tard, l’encesa de les atxes de vent amb el foc de Sant Antoni i acompanyament de les senyeres de l’entitat fins al portal d’Anoia per rebre els pregoners d’enguany: els Geganters de Martorell. López explica que “els hem triat perquè volem que altres entitats de Martorell s’impliquin en la festa. Tots fem festa i poble”.

Rafael López, president dels Amics de Sant Antoni Abat

Després de fer el pregó a la plaça de la Vila –que podrà escoltar-se en directe per Ràdio Martorell-, hi haurà l’entrega de senyeres amb el capità Joan Rodríguez, el banderer Jordi Escoda i els cordonistes Olívia Alba i Joaquim Aranda. Els assistents rebran un tros de coca de forner i un gotet de moscatell.

Recorregut de la cavalcada

Diumenge és el dia gran. De bon matí -09.00h- s’iniciarà al local de l’entitat amb l’esmorzar traginer i la concentració de genets, cavalleries i carruatges. A les 10.30h hi haurà l’enganxada de cavalls i carruatges i una hora més tard l’inici de la passada pels carrers i places de Martorell. La comitiva serà acompanyada de la Banda Simfònica i farà un primer recorregut pel camí del Pontarró, el pont inundable, els carrers de Revall, Pere Puig, Francesc Santacana, Pont d’Anoia, Pau Claris, Germans Martí, rambla de Les Bòbiles i retorn per Germans Martí, Sant Antoni Maria i Claret i Pau Claris. Tot seguit es faran els tres tombs o voltes a un circuit des del pont d’Anoia, el carrer de Llosellas i de Francesc Santacana amb la benedicció a les 13.00h a la plaça de l’Església a càrrec de Mossèn Manuel Roig Cisteré.

Més animals de muntura; menys animals de tir

López explica que “és molt difícil preveure quanta gent vindrà, però cada any comptem amb molts animals de muntura com ara cavalls hispano-bretons o els frisons dels Països Baixos, elegants i destinats al passeig, perquè hi ha moltes hípiques que col·laboren. Però cada cop és més difícil trobar animals de tir pels carruatges, ja que cada cop en queden menys. Gràcies als que tenen interès en mantenir la festa encara podem tenir una xifra acceptable d’animals de tir”.

Rafael López, president dels Amics de Sant Antoni Abat

Finalment, a les 14.00h començarà a El Progrés el concert vermut amb la Cobla la Principal de La Bisbal, i a les 19.00h, el tradicional ball de gala, en el que aquesta cobla empordanesa interpretarà el vals Els xiquets de Valls, amb l’entrada de les senyeres i de les figures festives dels gegants a la sala, per posar el punt i final a la festa.

Entrevista a Rafael López a Ràdio Martorell

Programa Festa dels Tres Tombs