La Fira del Llibre presenta tres llibres d’autors locals i porta dos presentadors de TV3

873

El presentador del programa de TV3 Ja t’ho faràs, Rafel Vives, i el de Caçadors de bolets, Enric Gràcia, han estat presents a la Fira del Llibre aquest divendres dins la programació de presentacions literàries. A la jornada s’han presentat tres llibres d’autors locals: Bolets a Martorell –d’Àlex López i Joaquín Lecina-, Lágrimas de una esclava –de Juan Miguel Torrero-, i Y tuve que ser yo, de Diego Ruiz.

La tarda ha començat a l’espai de l’antiga biblioteca amb el taller d’aprofitament d’objectes domèstics de Rafel Vives. El presentador del programa Ja t’ho faràs de TV3 ha congregat gent de totes les edats en una activitat que ell mateix ha definit com un “monòleg brico-còmic en el que m’agrada posar èmfasi en el reciclatge, la reducció i la recuperació de materials”.

Amb objectes com una ampolla, una garrafa o unes bombetes, Vives ha ensenyat els assistents a fer una regadora, una menjadora pel gat amb sostre, un casc romà de carnaval, un embut i una pantalla de làmpada. Alhora, ha presentat el llibre, editat per Cossetània, “un recull dels continguts de la primera temporada del programa. Ja anem per la segona edició, i estem parlant de fer-ne un altre per a la segona temporada televisiva”. Una segona temporada que ha finalitzat recentment, i que s’ampliarà amb una tercera a partir del gener vinent.

Tres llibres d’autors locals
La primera de les presentacions de llibres locals l’han feta Àlex López i Joaquín Lecina i el seu Bolets a Martorell, amb l’acompanyament del micòleg Enric Gràcia, col·laborador del programa Caçadors de bolets que emet TV3. López ha explicat que la idea va sorgir “arrel de posar-se molt de moda el tema i del meu treball de camp amb fotografies de bolets de Martorell i voltants fet durant set anys”. La part il·lustrativa és cosa de Joaquín Lecina, qui ha dibuixat més d’un centenar de bolets amb “molta coloraina, i recreant dibuixos de Jaume Amat”, com explica.

El micòleg Enric Gràcia reconeixia que “la fal·lera pels bolets encara està en efervescència, però és a punt d’estabilitzar-se. El creixement ha estat evident i es nota quan vas a bosc i trobes molta gent i pocs bolets”. Gràcia ha celebrat l’edició de llibres de bolets com el que es presentava en aquesta ocasió.

Tot seguit, l’arquitecte tècnic martorellenc Juan Miguel Torrero ha presentat Lágrimas de una esclava. Ell mateix resumia l’argument: “és l’epopeia d’un jove fill de patrici romà que ha de viatjar a Tarraco i que es fica en un seguit de problemes, tenint com a companya de viatge una jove esclava que és obligada a prostituïr-se”. Torrero explica que el llibre conté “molta acció, aventura i una bona dosi de les costums i l’etnologia del segle I de la nostra era”.

Finalment, l’espai de l’antiga biblioteca ha acollit la presentació de Y tuve que ser yo, de Diego Ruiz Donaire. Ruiz va patir un accident l’any 2006 que li va comportar patir una paraplègia, i va decidir escriure la seva autobiografia perquè “em vaig plantejar què havia de fer, i només tenia dos camins: seguir o seguir. I els vaig triar tots dos. El llibre transmet el meu caràcter optimista malgrat tot el que m’ha passat, i els meus pensaments des que tinc ús de raó”.