La Flama del Canigó tornarà a encendre els focs de Sant Joan aquest divendres

2237
Flama del Canigó
Flama del Canigó

La secció local d’Òmnium Cultural i l’associació de veïns del barri Pont del Diable conviden els martorellencs a les activitats organitzades amb motiu de l’arribada de la Flama del Canigó, el proper divendres 23 de juny. La tradició representa l’encesa dels focs de Sant Joan i un símbol de la identitat dels territoris de parla catalana.

Les activitats començaran, a la plaça de la Creu, a les 18.30h, amb una audició de Sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Manresa, amb la col·laboració de la Secció Sardanista de Martorell. Durant l’audició, arribarà la Flama del Canigó, tot creuant el Pont del Diable i recorrerà els carrers acompanyada de la música de la cobla, fins a arribar a la plaça de Vila on es farà l’ofrena de la Flama a l’Ajuntament de Martorell, la lectura del manifest i la posterior encesa del cresol.

A continuació, a les 20.30h, tindrà lloc la trobada i sortida a sopar als voltants de la Font de la Truita (cadascú durà el seu sopar). Finalment, a les 22.15h, es farà la tornada amb les atxes de vent enceses per la Flama del Canigó i posterior encesa del Foc de Sant Joan, al terraplè de darrera de la llar d’infants. Al passeig del Quarter, hi haurà repartiment de coca de Sant Joan i cava amenitzat per música ambient i explosions pirotècniques.

Origen i significat

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu del territori, tot seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris.

Enguany, el manifest ha estat escrit per Toni Ayala (1943, San Vicente de Piedrahita, Alt Millars) veterà activista cultural, qui porta anys promovent la Flama del Canigó arreu des de Tradicions i Costums i actualment des d’Òmnium Cultural. Ha fet xerrades sobre la Flama del Canigó, amb equips de foc i per tot tipus de públic intentant fer-la més present i amb la voluntat de coordinar les seves accions. Ser l’autor del missatge d’enguany és un reconeixement al seu compromís amb la Flama del Canigó i el que representa.

 

Flama del Canigó
Flama del Canigó