La Generalitat allarga 10 dies les restriccions i espera iniciar la desescalada el 23 de novembre

1128

El comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat aquest dijous mantenir les mesures establertes fins ara per prevenir el contagi de coronavirus i ha anunciat que el 23 de novembre podria començar la desescalada. Bars i restaurants podran obrir d’aquí 10 dies, i els centres d’estètica ho podran fer a partir de dilluns.

Entre les mesures acordades s’hi inclouen restriccions suplementàries als actes religiosos, que no podran aplegar més de 100 persones, encara que el límit del 30% de l’aforament permeti que n’hi hagi més. Es prorroga el confinament nocturn i el confinament perimetral els caps de setmana.

Si les xifres acompanyen, la desescalada de les mesures ordenades arran de la segona onada de la COVID-19 començarà a Catalunya el 23 de novembre. Es reprendran activitats a l’exterior, i es permetrà l’obertura de terrasses de bars i restaurants, que van haver de tancar -o obrir per oferir menjar per emportar-se o a domicili- el 15 d’octubre. També podran obrir les seves portes els centres esportius a l’aire lliure, que van haver de tancar dues setmanes més tard.

L’alcalde Xavier Fonollosa diu que “les dades, lentament, però de manera progressiva, van millorant”. “Els signes de millora són esperançadors, tant a Martorell com al conjunt de Catalunya. No obstant això, encara seguim en un nivell d’alerta que ens obliga a mantenir la màxima prudència, i a continuar amb la limitació de la mobilitat i de les interaccions socials”.

“Hem de ser optimistes sense relaxar-nos, perquè seguim en epidèmia. La desescalada, aquest cop, l’hem de fer amb pas ferm, però amb totes les garanties de seguretat per no repetir errors que podrien fer rebrotar el virus en un moment delicat com és la temporada de tardor i hivern”, destaca Fonollosa.

Dades coronavirus a Martorell

A Martorell hi ha avui 12 pacients, vuit de fora de fora i quatre del poble, positius de coronavirus ingressats a l’Hospital Sant Joan de Déu, on hi ha quatre persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital Sagrat Cor avui hi ha 36 persones ingressades amb positiu, vuit de Martorell. I tenim 333 veïns i veïnes positius confinats al seu domicili o a les residències de gent gran. Avui hem de lamentar la defunció d’una persona de fora del municipi a l’Hospital Sant Joan de Déu. La taxa de reproducció del virus a casa nostra és del 0,99 i el risc de contagi és molt alt.

Hi ha 16 grups escolars afectats: dos a l’Escola Juan Ramón Jiménez, tres a l’Escola Els Convents, un a l’Escola Lola Anglada, tres a l’Escola Mercè Rodoreda, un a l’Institut Maria Canela, dos a l’Institut Pompeu Fabra i quatre a l’Institut Joan Oró. Aquests són els grups confirmats i informats de manera oficial pel Departament d’Educació de la Generalitat.