La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

376

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10 a tot Catalunya. Ahir dimarts, 2 de juliol, havent millorat la qualitat de l’aire, es va desactivar la situació d’episodi de contaminació per partícules a tot el territori i la d’avís preventiu per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40).

Entre els dies 24 i 1 de juliol s’han produït 33 superacions del valor límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de tot Catalunya. Tot i que ahir no n’hi va haver cap, les previsions indiquen que persistirà l’aportació de pols mineral africana a zones del terç oriental de la Península, on es podrien enregistrar concentracions contingudes dins del rang d’entre 20-80 μg/m³ durant tot el dia.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:

Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La Generalitat recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. Utilitzar el transport públic. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…). Utilitzar el cotxe compartit. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
Optimitzar la climatització de les llars.