La Generalitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica

722

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar el dimarts, 25 de juny, a tot Catalunya. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat. Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat. Notificar a les activitats industrials i obres públiques, i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos. Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Superacions dels nivells de partícules

La mesura es pren per causa dels nivells força elevats de contaminació per partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) mesurats, degut a una intrusió de pols africana que afecta el país des del dia de Sant Joan i de la poca dispersió atmosfèrica que es preveu per a avui.

En els darrers tres dies s’han produït set superacions del valor límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de tot Catalunya, dues de les quals ahir, a Manresa i a Sant Esteve de la Sarga (Observatori del Montsec).

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu.

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…); utilitzar el cotxe compartit, i realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques).