La Generalitat mantindrà activat tot el cap de setmana l’episodi per alta contaminació a la conurbació de Barcelona

179
Panoràmica Martorell
Panoràmica Martorell

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit mantenir l’episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’‘Àmbit 40’, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020). La mesura es va prendre ahir dijous a conseqüència de l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat, acompanyat d’una situació l’estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i que havien fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l’aire.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 μg/m³ (micrograms per metre cúbic) en més d’una estació de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de l’Àmbit 40’. Ahir dijous es van produir superacions del valor límit diari a quatre estacions de la ciutat de Barcelona (Eixample, Gràcia, Poblenou i Vall d’Hebrón), i a les de Sabadell, Sant Vicenç dels Horts i Santa Perpètua de la Mogoda.

Aquest divendres, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, d’acord amb el pronòstic que indica persistència en les condicions d’estabilitat atmosfèriques, ha deixat activat l’episodi fins dilluns, 4 de març. Serà llavors quan tornarà a valorar si caldrà mantenir-lo, o bé, desactivar-lo.

Gestió de la velocitat i restricció d’obres

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l’àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin.

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit. Informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar. Emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM. Instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

També es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta. Utilitzar el transport públic. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc. Utilitzar el cotxe compartit. Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc. En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes. Regular la climatització de les llars. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades. Limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Col·laboració municipal

De forma paral·lela, s’insta els municipis a aplicar el màxim nombre d’aquestes mesures: Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació. Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d’informació variable. Incrementar el reg de carrers. Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible. Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols. Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers. Regular la climatització en comerços i serveis municipals. Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal. El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es puguin endarrerir.

Informació a l’abast

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Els nivells de la qualitat de l’aire es poden veure a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.

Els municipis de l’Àmbit 40

Els municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, coneguda com a ‘Àmbit 40’ són: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.