La guitarrista Maria Ribera homenatja el mestre Emili Pujol diumenge al Centre Cultural

753
Maria Ribera, guitarrista
Maria Ribera, guitarrista

Nascuda a Guissona, però resident a Martorell, Maria Ribera Gibal oferirà diumenge 30 de desembre a les 19.00h un concert de guitarra a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Es tracta de la presentació del seu primer treball discogràfic en solitari, dedicat al mestre lleidatà Emili Pujol. L’entrada serà gratuïta.

Maria Ribera es va doctorar en Història de l’Art i va realitzar la tesi sobre la guitarra i Emili Pujol. Es va llicenciar al Conservatori Superior del Liceu en l’especialitat de guitarra clàssica i contemporània. A més, va realitzar un Màster de Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i un Màster d’interpretació de la guitarra a la Universitat d’Alacant. Al llarg de la seva carrera ha guanyat diversos premis i beques i ha actuat a festivals de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Mongòlia, Xina i Japó. Recentment, ha estat convidada a fer una gira per Amèrica del Sud.

Què ens has preparat per al concert d’aquest diumenge?

Serà el concert de presentació del meu primer disc, que va sortir el passat mes d’abril. Música del compositor lleidatà Emili Pujol. Porto molts anys dedicant-me a estudiar i a investigar la seva vida. Un cop vaig acabar la tesi doctoral sobre la seva figura, vaig decidir enregistrar les seves obres, ja que va ser un compositor molt prolífic. Els disc conté 18 peces, però al concert explico, també, secrets i anècdotes divertides del músic.

Com definiries la música d’Emili Pujol?

Maria Ribera, guitarrista

Va escriure, sobretot, música del Romanticisme per a guitarra. Va néixer l’any 1886, però va adoptar un estil compositiu propi dels seus mestres antecessors. Ell tenia aquesta tendència, música romàntica i de saló, tot i que també va investigar altres camps.

Com va començar la teva trajectòria musical?

De petita em vaig enamorar de la guitarra perquè la meva mare tocava alguns acords a casa. Vaig començar a estudiar a l’Escola de Música de Guissona i als 9 anys vaig començar a tocar-la. Després, vaig estudiar al Conservatori Superior d’El Liceu, vaig fer un Màster de Musicologia i un altre d’interpretació de la guitarra, i la meva tesi doctoral va ser sobre la guitarra i Emili Pujol. Actualment, imparteixo classes i les compagino amb les gires.

Aquest és el teu primer disc?

Sí, és el primer disc en solitari. El vaig presentar el 7 d’abril passat a la Granadella, poble natal d’Emili Pujol, quan es complien 132 anys del naixement del mestre.