La investigadora contractada per Hipofam, Mònica Vall, rep un premi a la investigació contra la hipomagnesèmia

762
Mònica Vall i Antoni Cabrera (Hipofam)
Mònica Vall i Antoni Cabrera (Hipofam)

Mònica Vall, l’estudiant predoctoral de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron que des de fa més de 3 anys investiga la hipomagnesèmia amb Hipofam, ha rebut un premi al seu projecte d’investigació. És el guardó a la millor comunicació curta i pòster del Congrés de l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica. Vall està contractada per Hipofam, entitat vinculada a Martorell, per investigar sobre la hipomagnesèmia.

La hipomagnesèmia és una malaltia renal rara que afecta una quarantena d’infants arreu de l’estat i 4 a Catalunya. Els pacients pateixen una pèrdua de magnesi i de calci a la sang que són expulsats de l’organisme a través de l’orina a causa que el ronyó no els filtra per després enviar-los a la sang. A la llarga, la hipomagnesèmia causa una fallida renal o nefrocalcinosi per acumulació de calci al ronyó, i també en els casos detectats al sud d’Europa, provoca altres efectes, com ara una pèrdua important de visió.

En la següent entrevista concedida a Ràdio Martorell, Vall explica que el reconeixement que ha rebut es basa en l’aïllament d’unes vesícules que apareixen a l’orina dels pacients, i que podrien donar resposta a les afectacions que es produeixen al ronyó , davant la impossibilitat de practicar una biòpsia.

Alhora, detalla l’estat actual de la investigació. Ho fa acompanyada per Antoni Cabrera, president d’Hipofam, qui explica més coses sobre la hipomagnesèmia i les campanyes que duu a terme l’entitat a Martorell i poblacions veïnes per tal de recaptar fons que facin possible mantenir el sou d’un investigador que continui treballant en el coneixement envers la malaltia.