La Marató de Donació de Sang augmenta les reserves en 168 bosses

768
Marató Donació de Sang
Marató Donació de Sang

Tres anys després de la darrera edició celebrada a casa nostra, la Marató de Donació de Sang ha tornat a Martorell aquest divendres. El Banc de Sang i Teixits (BST) ha instal·lat tot el dia una unitat, als baixos del Centre Cultural, i ha aconseguit  168 donacions. L’Ajuntament de Martorell i la Creu Roja del Baix Llobregat Nord han col·laborat en l’organització, així com diverses entitats, que han amenitzat amb actes lúdics a la plaça de les Cultures.

“És una manera de ser altruïsta i ajudar les persones sense mirar a qui, donant el més preciat que tenim: la sang”, ha dit en Nacho. “Ja fa molts anys que dono sang, des que en tenia 30. Primer per ajudar el meu pare que estava malalt, però després, quan va morir, vaig continuar fins avui que tinc 68 anys. I fins que pugui!”, ha narrat l’Àngela. “Em van avisar de la Marató per mòbil i no he dubtat en sortir de casa i venir directament aquí a donar sang. Ho faig per ajudar, i algun dia potser ho necessitaré jo”, ha recongut la Rita.

Nacho, Àngela i Rita, donants de La Marató de Donants a Martorell

En Nacho, l’Àngela i la Rita són tres donants. Els ha atès un ampli desplegament de professionals, en un circuit que comença responent un qüestionari i les preguntes d’un metge. Si el possible donant compleix els requisits, és apte: “ho són les persones d’entre 18 i 70 anys, que pesin més de 50 quilos i que no tinguin problemes de salut. N’excloem les embarassades, les dones que fa menys de sis mesos que han parit, i tothom qui s’ha fet un tatuatge fa menys de 4 mesos” ha explicat la infermera Cristina Hidalgo.

Cristina Hidalgo, infermera del Banc de Sang i Teixits

Superat el qüestionari, es prèn la pressió al donant i se li fa una petita punció. És el pas previ a l’extracció que dura entre 5 i 10 minuts. Després, cal recuperar forces. “El més important és el tema de la beguda, prendre molt de líquid. No deixem sortir ningú que no hagi consumit, almenys, un parell d’ampolles d’aigua, per evitar marejos. Oferim una mica de menjar, tant salat com dolç. Tenim també menjar sense gluten o sense lactosa, per a donar opcions a tothom”, ha reconegut en Josep, encarregat de preparar el refrigeri.

Josep, treballador del Banc de Sang i Teixits

Marató Donació de Sang

La nostra població ha acollit una de les prop de 60 maratons que programa cada any el BST. “No estem en un moment d’emergència pel que fa a les reserves, però cal revifar les donacions per estar tranquils”, ha dit la tècnica de Promoció del BST, Marta Hernández, qui ha afegit que “cal tenir en compte que cada donació pot salvar tres vides humanes”.

Marta Hernández, tècnica de Promoció del Banc de Sang i Teixits

“Martorell és un poble molt solidari i hi ha moltes entitats que col·laboren”, ha afirmat des de Creu Roja del Baix Llobregat Nord Santiago Sánchez. La seva entitat col·labora amb el Banc de Sang i Teixits en aquests esdeveniments perquè “no hi ha fàbriques que produeixin sang i cada cop necessitem més gent solidària”.

Santiago Sánchez, president de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

Marató Donació de Sang

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha passat pel Centre Cultural, junt amb la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, i la regidora d’Esports, Belén Leiva. El batlle ha incidit que “el fet que Martorell sigui un poble de gent molt solidària és fruit d’un treball que ja es fa a moltes escoles, en les que s’ensenya als nens i nenes la importància de donar sang i transmetre valors com la solidaritat i l’ajuda als altres”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Tot el divendres s’han celebrat activitats a càrrec d’entitats. Al matí, el programa de Ràdio Martorell Mil Moments Musicals ha emès en directe, de 10.00 a 11.00h, des de la Marató, i la seva conductora, l’Assumpta Mera, s’ha sotmès a una extracció de sang en plena retransmissió. A la tarda han actuat els Bastoners de Martorell; l’escola Espai Dansa i els Gegants de Martorell. Els Bombers, Mossos, Protecció Civil i Policia Local han exhibit els seus vehicles i els Amics del Ferrocarril han fet pujar els assistents al trenet. També hi ha hagut tallers infantils de la Creu Roja i un refrigeri especial del Forn Bonastre.