La Marató de TV3 recaptarà diners enguany per millorar el diagnòstic i el tractament del càncer

888
La conferenciant Esther Viñas
La conferenciant Esther Viñas

La Marató de TV3 arribarà el proper diumenge 16 de desembre a la seva 27a edició i recaptarà el màxim possible de diners per a la investigació del càncer. Aquesta malaltia, amb més de 200 variants, és la principal causa de mort entre els homes i la segona entre les dones, i a Catalunya fa perdre la vida a unes 10.000 persones cada any. Amb el títol ‘La investigació dona vida’, la televisió pública catalana vol incentivar la solidaritat per seguir reduint la mortaldat del càncer, que han minvat un 7% la darrera dècada gràcies a la recerca biomèdica, i que han fet elevar la supervivència mitjana al 55%.

La Marató de TV3 és una iniciativa impulsada l’any 1996 que, en 26 anys, ha recaptat més de 172 MEUR. Enguany torna a dedicar-se al càncer i inclourà la marató televisiva del diumenge 16 de desembre i un seguit d’actes de participació i conscienciació arreu del país. Un d’ells ja s’ha celebrat a Martorell: una xerrada a càrrec de l’estudiant de 6è de medicina de l’Hospital Clínic Esther Viñas, aquest dijous 29 de novembre a la Biblioteca Martorell, organitzada per la junta local de l’associació Catalunya Contra el Càncer.

Viñas recalca la importància de seguir aportant fons a la investigació de la malaltia perquè “hi ha novetats importants” pel que fa a la prevenció i el tractament, com són la biòpsia líquida i els tractaments d’immunoteràpia. En la següent entrevista concedida a Ràdio Martorell, en parla amb més detall.

Esther, per què enguany La Marató torna a dedicar-se a la lluita contra el càncer?

Cal tenir en compte que ja hi ha hagut altres edicions de La Marató de TV3 dedicades a la investigació del càncer. Aquest any s’ha tornat a escollir aquest tema perquè ho han demanat els centres d’investigació, els hospitals, els equips mèdics i les associacions de familiars. Es torna a posar èmfasi en aquesta malaltia perquè el càncer és la primera causa de mortalitat entre els homes i al segona entre els dones. Per tant, és una malaltia molt freqüent, i a més, els darrers anys hi ha hagut novetats importants.

Quines són aquestes novetats?

Atenyen tant al diagnòstic precoç com al tractament de la malaltia. Tot plegat ha fet pensar que cal dedicar els diners que es recaptin entre la població a finançar aquests projectes.

Parlem de la primera de les novetats, referent al diagnòstic precoç…

D’entrada, cal dir que és important fer detecció precoç, perquè és quan la malaltia no dóna símptomes i es troba en les fases inicials. Aplicar un tractament permetrà que aquest sigui més eficaç i que augmenti la supervivència dels pacients. I més enllà dels cribratges, cosa que ja està bastant establerta a Catalunya, a tot Espanya i molts altres països, hi ha una novetat: la biòpsia líquida.

Acte a la Biblioteca per La Marató de TV3
Acte a la Biblioteca per La Marató de TV3

En què consisteix, la biòpsia líquida?

És una tècnica que permetria detectar, amb una simple analítica de sang, cèl·lules tumorals o fragments d’aquestes cèl·lules i analitzar-les per veure si aquestes tenen canvis que ens puguin suggerir si la persona té més o menys risc de desenvolupar un tipus de càncer o un altre, i que ens permetrà també establir quin és el tractament més específic contra aquell tipus de càncer. Un tractament dirigit que, per tant, també serà més eficaç.

Seria d’aplicació immediata?

És bastant recent, però no és experimental: a l’Hospital Clínic ja s’està aplicant a nivell de càncer de pulmó i colorectal, però en fase metastàsica. Amb aquesta tècnica es poden buscar quines són les mutacions associades a aquest tipus de càncer i escollir un tractament que vagi més dirigit. Però la idea és que, a més de l’aplicació en fase més avançada de la malaltia, es pugui aplicar a nivell de població general, poder fer el diagnòstic abans que la malaltia comenci a donar els símptomes, però això segurament trigarà uns anys per a que es pugui acabar de desenvolupar.

Esdevindria, per tant, una mena de control rutinari a tota la població?

Aquesta seria la idea, però de moment encara no s’ha desenvolupat per a aquesta indicació. Només s’utilitza a nivell hospitalari, no de forma ambulatòria, però sí que la idea seria que es pogués fer d’aquí a uns anys, permetre fer un cribratge a la població per veure si, entre els càncers més freqüents, la població té més risc o no.

L’altra gran novetat ens apuntava que feia referència a l’àmbit dels tractaments. Quina és?

Com la majoria de la població segurament coneix, el tractament del càncer es basa en la cirurgia, i si aquesta no és suficient perquè la malaltia està més avançada i perquè hi ha metàstasi, es complementa amb la quimioteràpia, la radioteràpia o els tractaments biològics. Però més recentment, en els últims anys, s’han desenvolupat molt els tractaments que es basen en la immunoteràpia. Aquest tractament només s’està aplicant ara en les situacions en les que el càncer està en fase metastàsica i avançada, però la veritat és que està allargant força la supervivència d’aquests malalts. També és veritat que varia en funció del tipus de càncer, però la immunoteràpia ja s’està aplicant en melanoma, en càncer renal, colorectal, de pulmó, i d’altres, i la idea és que es pogués investigar per ampliar el ventall, encara més, de tipus de càncer on aplicar el tractament.

La conferenciant Esther Viñas
La conferenciant Esther Viñas

En què consisteix, la immunoteràpia?

Es basa en estimular i utilitzar el nostre sistema immunitari per a que ataqui les cèl·lules tumorals. El tractament més curatiu i que segueix sent-ho és la cirurgia, però la immunoteràpia complementaria els altres tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia, que són menys específics i que no només ataquen les cèl·lules tumorals, sinó també les sanes. Els tractaments d’immunoteràpia són bastant més dirigits i per tant donen menys efectes secundaris a nivell general. L’únic és que no deixa de ser un tractament complementari al bàsic: la cirurgia.

Pot allargar la vida?

Sí. S’ha vist que sobretot s’ha aplicat molt en melanoma i depèn de la fase en la que es troba, pot allargar la supervivència un o dos anys, aspecte variable segons la resposta al tractament que pot tenir cada individu i a l’estat en el que es troba la malaltia. Però augmenta la vida de forma significativa.

Algun altre aspecte en el que calgui incidir, referent al càncer?

Un de molt important i que sovint repetim: un 40% dels càncers els podem prevenir. Prevenir significa canviar els hàbits de vida, i ho podem fer entre tots. Començant per no fumar, limitar el consum d’alcohol, menjar bé, fer exercici moderat, vigilar l’exposició de la pell al sol, tenir unes vacunes disponibles per uns virus i bacteris que també poden provocar el càncer i fer, si podem, el cribratge poblacional del càncer de mama, del colorectal i del càncer de coll d’úter.

On van a parar els diners que els catalans destinem a La Marató?

La investigació que es duu a terme a través dels diners que es recapten a La Marató de TV3 permet invertir-los en projectes que treballen en el diagnòstic precoç. Per tant, un diagnòstic que trobi la malaltia a les fases inicials, quan encara no hi ha símptomes, ens permetrà aplicar un tractament que sigui més efectiu. A més, també permet investigar quant a millora del tractament (tema d’immunoteràpia o d’altres) i al millorar els tractaments i fer que siguin més dirigits, disminuirà el número de complicacions associades al tractament, als efectes adversos, i finalment permetrà augmentar la supervivència d’aquests malalts. De moment estem una mica lluny de dir que podem curar tots els càncers. Si que n’hi ha molts que es poden curar, sobretot si el diagnòstic es fa a les fases més inicials, però la idea seria que tinguéssim totes les eines disponibles per poder curar el càncer, independentment de la fase en què es trobés.