‘La Mariona i els seus monstres’, un àlbum il·lustrat i mut que reivindica la malifeta

1434
Presentació 'La Mariona i els seus monstres'
Presentació 'La Mariona i els seus monstres'

La Mariona és una nena amb molta traça amb els pinzells. A diferència d’altres nens i nenes, no li fan por els monstres. De fet, són els seus amics. La Mariona i els seus monstres és el primer projecte en solitari del martorellenc fincat a Esparreguera, Oriol Malet. Un àlbum il·lustrat que neix de la relació de l’autor amb la seva filla gran. La publicació, editada per La Galera, ha estat presentada aquest dijous a la Biblioteca Martorell amb l’assistència de l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora Cristina Dalmau. L’acte s’ha inclòs al programa ‘IntARTvenció’ de Museus de Martorell.

Oriol Malet ha explicat que “cap als 2 o 3 anys, a la Mariona li van venir les pors. De sobte, ja no volia anar a una habitació fosca o no volia pujar una escala. Vam llegir que una via molt bona per treballar aquestes pors amb els nens és fer que les dibuixin, ja que no saben escriure i la comunicació verbal tampoc no la tenen molt desenvolupada. I va funcionar molt bé! Tan és així que, a partir d’aleshores, cada cop que es troba amb un problema em diu de dibuixar-lo per entendre’l, superar-lo o assumir-lo”.

Oriol Malet, autor del llibre

Un dia, mentre els seus pares estaven fent un trasllat de pis, la Mariona va descobrir la capsa dels llibres d’artistes i, inspirada per Miró, Rothko o Pollock, va començar a dibuixar els seus monstres; però no ho va fer sobre el paper, sinó a les parets del passadís de la nova casa. Per això, Oriol Malet ha definit el llibre com “una reivindicació de la malifeta”, tot i que aquesta explosió de creativitat infantil pugui entrar en conflicte amb la seva condició de pare.

Oriol Malet, autor del llibre

Un llibre “mut i molt irònic, amb diferents nivells de lectura: per a adults i per a nens”, ha dit l’autor. Està fet “a quatre mans” i a les seves pàgines es diferencien, clarament, els monstres reals creats per la Mariona i els que va dissenyar el seu pare prenent-los com a esquelet, donant-los volum i evolucionant-los. Malet reconeix que la publicació ha reforçat els vincles entre pare i filla, tot i que per a la Mariona és habitual veure’l dibuixar a les golfes de casa, on hi té l’estudi.

Oriol Malet, autor del llibre

La Mariona i els seus monstres està funcionant molt bé, ha reconegut l’il·lustrador martorellenc. Tant és així que, tres setmanes després de sortir a la venda el Sant Jordi de l’any passat, Malet ja estava signat la tercera edició. Ara s’està traduint a l’anglès i a l’alemany.

Més sobre l’autor

Oriol Malet (Martorell, 1975) és un il·lustrador polièdric. Passa per l’escola d’arts plàstiques Ca l’Oller de Martorell, l´Ea Serra i Abella de l’Hospitalet de Llobregat i la facultat de Belles Arts de Barcelona. L’any 2004 comença la carrera com a il·lustrador professional. Ha treballat amb editorials com Teide, Barcanova, La Galera, Randomhouse, Cruïlla o Animallibres. En premsa ha col·laborat amb Jot Down, TimeOut i La Vanguardia. Ha fet treballs discogràfics amb artistes com Roger Mas, Llibert Fortuny (Triphasic), Final Step o Nu-b.