La martorellenca d’onze anys, Marina Rodríguez, protagonista de la contraportada d’El Periódico

446

La Marina Rodríguez és una nena de Martorell d’onze anys d’edat que aquest dimecres ha aparegut a la contraportada d’El Periódico de Catalunya entrevistada a la secció Gent Corrent. El motiu que ha cridat l’atenció al mitjà és la gran afició que té al món marí i, molt especialment, a l’estudi i protecció dels grans cetacis: orques, balenes o dofins. Aquesta alumna de sisè de primària d’Els Convents fa campanya i xerrades per denunciar les males pràctiques de la cria en captivitat d’aquestes espècies marines.

La columna d’El Periódico d’aquest 27 d’abril ha tingut un accent molt martorellenc amb l’entrevista de Gemma Tramullas a la Marina Rodríguez Dueñas. Ser protagonista de la contraportada d’un dels diaris de més tirada del país li ha comportat “estar una mica nerviosa la nit anterior, no sabia què pensarien els companys de classe en veure l’entrevista, però ha sortit molt bé i m’ha fet molta il·lusió, espero que serveixi per conscienciar la gent”.

Fa campanya contra els cetacis en captiveri
La Marina vol conscienciar tothom amb la campanya Stop Orques en Captiveri. Ho explica: “no es pot tenir captives orques de fins a 10 metres de llargària en contenidors d’aigua de 30 metres, tenint en compte que aquests animals poden arribar a nedar fins a 90 quilòmetres diaris. A més, els dónen de menjar peix amb substàncies calmants que les deixen estabornides”. Demana no anar als delfinaris ni a parcs que tinguin aquest tipus d’animals en captivitat, i ja ho ha explicat als membres de la Colla de Geganters de Martorell –de la que en formen part els seus pares, el Joan i la Mònica- i al col·legi La Mercè, amb una xerrada davant d’un centenar de nens i nenes que no van parar de fer-li preguntes. A més, ha decidit que farà samarretes d’estiu i els diners recaptats els donarà a la campanya SOSdelfines.

Passió pel món marí des dels 3 anys
El seu nom ja va ser tota una premonició: quan encara era a la panxa, un pescador li va dir a la seva mare que la nena seria molt aficionada al mar. Després, amb tan sols 3 anys, se li va despertar l’interès “un dia que la meva mare veia un documental de taurons, en el que uns senyors els agafaven, els marcaven i els tornaven a l’aigua. Li vaig preguntar com s’anomenaven, i em va dir que eren biòlegs marins. Aleshores jo li vaig dir que volia ser biòloga marina”. Una visita a l’Oceanogràfic de València amb sis anys la va acabar de convèncer “després de veure les orques topant moltes vegades contra el vidre de l’aquari. Em van fer molta pena”.

La Marina vol ser cetòloga, estudiar les balenes i els dofins. Encara li falten uns quants anys per arribar-hi, però de moment, no para de veure documentals i de llegir llibres relacionats amb el mar, que s’acumulen a les prestatgeries de la seva habitació pintada, evidentment, de color blau. El seu color preferit. A les parets hi ha pòsters de fons marins i de peixos, quadres que ha dibuixat i pintat ella mateixa i un mapa gegant del món. Curiosament, aquí el blau de mars i oceans prèn més importància que el marró dels continents.