La martorellenca Llum Saumell publica un recull d’anècdotes divertides de llibreries i biblioteques

550
Llum Saumell
Llum Saumell

La martorellenca afincada a Bilbao Llum Saumell Pascual ha publicat recentment Este es el libro de la portada verde, un anecdotari d’històries humanes que han passat a llibreries i biblioteques els darrers 14 anys. Els relats s’han acompanyat de les il·lustracions de Nerea Landajo Gorroño (NeuetaNi) i Txemi Sánchez Hernández. Alguna d’aquestes anècdotes ha passat a l’antiga Biblioteca Francesc Pujols de Martorell.

El primer que sobta de Este es el libro de la portada verde és que les tapes són de color morat. Primer fet xocant que posa en avís el lector davant les divertides històries succeïdes “a la Librería Deusto (Deustuko Liburudenda), on vaig començar a fer tallers d’escriptura fa 14 anys”, explica l’autora.

Allà, en un espai reservat, Saumell i els participants van escoltar moltes històries curioses dels clients: “Vaig començar a escriure-les, i n’he trobat en llibretes i llocs diferents. Aquest any vaig decidir recopilar-les totes, posar-hi ordre i afegir un capítol dedicat a les biblioteques”.

Llum Saumell, autora

Divertits successos, jocs de paraules i errors creatius constitueixen un llibre “petit però amb molta vida interior” que vol “que la gent somrigui”. De les històries que s’hi expliquen, Saumell n’ha inclòs una a l’antiga Biblioteca Francesc Pujols, relacionada amb un avís de retorn de préstec a un usuari:

Llum Saumell, autora

Pel que fa al contradictori títol, Saumell diu que la inspiració va venir “del fet, molt habitual a llibreries i biblioteques, que algun client o usuari demani un llibre i que no recordi el nom de l’autor o autora o el títol. En el seu lloc, com a pista, diuen que el llibre té la portada d’un color determinat”.

Llum Saumell, autora

“Els dibuixos són importants en aquest llibre”, diu l’autora martorellenca, i cada text s’acompanya d’il·lustracions de Landajo i Sánchez. Dos participants als seus tallers d’escriptura en diferents etapes, que han rebut els textos amb les anècdotes escrites per l’autora i que han donat forma a “dibuixos molt divertits, en els que hi ha molta complicitat amb llibreries i biblioteques. El Txemi té un estil de caricatura semblant al de Forges, i la Nerea està més avessada a reproduir gràficament un esdeveniment”.

Llum Saumell

Este es el libro de la portada verde parla de les llibreries i biblioteques “com a refugi que et reconcilia amb la humanitat i que et convida a submergir-te en altres mons” i fa un cant “a les llibreries de poble i de barri i a les biblioteques més properes a la gent: les municipals. Allà on el tracte del llibreter i bibliotecari amb el client i usuari és més de tu a tu, amb molta més complicitat i més confiança, perquè l’atenció és millor”.

Saumell explica que la Biblioteca Martorell disposa d’un exemplar del llibre i que està estudiant la possibilitat que alguna llibreria d’aquí el pugui posar a la venda. I avança que s’està estudiant “la possibilitat de fer una presentació del llibre a Martorell, més endavant”.

Presentació de 'Este es el libro de la portada verde' a la Deusto Liburudenda el passat 28 de novembre
Presentació de ‘Este es el libro de la portada verde’ a la Deusto Liburudenda el passat 28 de novembre