Milers de persones han passat aquest Sant Jordi per la 41a Fira del Llibre, la carpa gegant instal·lada pel Gremi de Llibreters a la plaça de Les Cultures. Molts visitants han accedit al recinte per complir amb una de les tradicions d’aquesta diada: comprar i regalar llibres. Al voltant, s’hi ha desplegat una vintena de parades d’institucions i entitats, s’han fet tallers i activitats diverses per a infants i adults, relacionades amb la literatura.

Un total de 12.523 llibres, corresponents a uns 2.000 títols diferents -novel·les, assaig, històric, poesia, infantil i manuals d’autoajuda, de cuina, de viatges o de noves tecnologies-, s’han exhibit, durant 12 dies, al recinte, i Sant Jordi ha estat la jornada més concorreguda, malgrat l’amenaça de pluja. ”

“No hi ha hagut cap llibre que hagi arrasat quant a vendes, això sí, El fill de l’italià de Rafael Nadal i Entre el cel i la terra de Gerard Quintana són els que més s’estan venent, però hi ha uns altres set o vuit llibres que també estan tenint molta acceptació”, comenta el president del Gremi de Llibreters, Francesc Querol. El balanç final el coneixeran en uns dies.

Francesc Querol, president Gremi de Llibreters

Els autors locals han signat llibres just davant la carpa. Al matí hi han aparegut Anna Folqué, Josep Maria Calaf i Mercè Parera. Folqué ha parlat de la seva obra Els llibres i els dies, que va acabar el passat novembre i a la qual ha dedicat sis anys. “Relaciono els personatges d’autors coneguts de la literatura a cada dia de l’any, tant els actuals com els de literatura clàssica”, ha detallat.

Anna Folqué, autora local

Josep Maria Calaf ha signat exemplars de La veritable pàtria, un “recull d’experiències de la meva infància perquè els meus set néts i les noves generacions ho coneguin”.

Josep Maria Calaf, autor local

Mèrcè Parera, directora de la Biblioteca Martorell, també ha signat exemplars de Vides truncades, un recull dels dietaris de guerra dels seus dos avis.

Mercè Parera, directora Biblioteca Martorell

També han signat els seus exemplars Andrés Martínez, Ana Brantuas, Teresa Amat, Natàlia Demidoff, Robert García, Henar Casal i Carles Ruiz.

Al voltant de la Fira, institucions i entitats de Martorell han instal·lat carpes amb venda de roses i productes propis, tallers i promoció d’activitats diverses. Hi han estat presents l’Institut Maria Canela i l’AMPA de l’Institut Joan Oró; la Residència Sant Joan de Déu; i les entitats Gremi de Llibreters; Centre d’Estudis Martorellencs; Associació per la salut mental del Baix Llobregat Nord; Soldibý; l’Agrupament Escolta Joan XXIII; el Rugby Club Martorell; la Fundació Privada Arc de Sant Martí; Martogat i Geligats.

Cristina Murillo, membre d’Assotea, entitat que acompanya i informa les famílies dels infants amb autisme o síndrome asperger, ha explicat que “hem aprofitat per vendre llibres i objectes per fer més activitats per a nens i suport a les famílies”.

Cristina Murillo, membre d'Assotea

Al llarg de la tarda, s’han organitzat activitats infantils de Washi Ningyo -per aprendre a fer nines de paper en forma de geisha-, el conte musical familiar La Carla, el Jan i la Llegenda de Sant Jordi a càrrec d’Eugeni Muriel; un taller de creació de disfresses de personatges de Sant Jordi, i un de pentinats de conte i perruqueria creativa. Per als adults, s’ha programat lectures de textos a l’Espai Jove, amb una vintena de participants i la col·laboració de la Coral del barri Rosanes.

La Regidoria de Participació ha instal·lat un estand per votar les propostes dels Pressupostos Participatius 2019 i Ràdio Martorell ha instal·lat una carpa des de la qual s’ha emès un magazín especial en directe de dues hores, combinant receptes del programa Tots a la cuina i propostes literàries del Martorelletres, amb entrevistes a autors locals.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha encapçalat la visita institucional, acompanyat dels regidors Sergi Corral, Josep Casasayas, Lluís Amat, Cristina Dalmau i Míriam Riera. El batlle i els regidors han repartit roses a les residències Sant Joan de Déu i Anoia, als esplais de la Gent Gran de Buenos Aires i La Vila, i a la comunitat del Sagrat Cor, i han assistit als Jocs Florals organitzats per l’Escola José Echegaray.