La neuròloga Carme Serrano explica que el temps és clau en la recuperació d’un ictus

775

La responsable del servei de Neurologia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, Carme Serrano, ha fet aquesta tarda una xerrada sobre l’ictus i les seves conseqüències. L’activitat, que ha tingut lloc a El Círcol, ha estat organitzada per la comissió Martorell amb els 25 anys de La Marató, ja que enguany la gala benèfica es dedicarà a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Núria Canal.

L’accident vascular cerebral o ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració de la circulació de la sang al cervell. La neuròloga Carme Serrano ha explicat que “l’ictus és una malaltia devastadora que afecta ja una de cada sis persones, és la primera causa de mort en la dona i la tercera en els homes, per darrera del càncer i els accidents de cor”.

Per tal d’evitar-ho, és aconsellable portar una vida saludable: dieta sana, esport i anar al metge davant els primers símptomes, doncs l’atenció urgent és vital. “Temps és cervell, és fonamental reconèixer els símptomes d’un ictus, les primeres hores són crucials per a un bon pronòstic”, ha insistit.

Senyals d’alarma
La detecció de l’ictus és fonamental per diagnosticar quin tipus d’accident és i subministrar el tractament adequat al més aviat possible. D’aquesta manera es pot reduir al màxim les seves seqüeles i la mortalitat de les persones afectades.

Els sis senyals d’alarma de l’ictus són les següents: pèrdua de força a la cara, braç o cama d’un costat del cos, d’inici brusc; trastorns de la sensibilitat, sensació d’esponjament o formigueig de la cara, braç o cama d’un costat del cos, d’inici brusc; pèrdua sobtada de la visió parcial o total, en un o ambdós ulls; alteració sobtada de la parla, dificultat per expressar-se, llenguatge que ens costa articular i ser entès per qui l’escolta; mal de cap d’inici sobtat, d’intensitat inhabitual i sense causa aparent o sensació de vertigen intens, inestabilitat, desequilibri; o caigudes brusques, si s’acompanyen de qualsevol dels símptomes descrits amb anterioritat.

Les possibilitats de recuperació sense seqüeles depenen del temps que passa fins que es fa un diagnòstic i un tractament adequats. “Quant més temps passa entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic, hi ha més possibilitats de presentar seqüeles permanents o de morir”, ha dit la doctora Serrano, qui aclareix que els pacients de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell es deriven a Bellvitge on hi ha una unitat especialitzada que actua les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

Codi ictus
El Pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut va començar a implementar l’any 1999 una xarxa d’atenció aguda per als pacients amb ictus a Catalunya: el Codi ictus. Aquest dispositiu organitza l’atenció a partir de la xarxa d’hospitals comarcals, de 14 hospitals de referència i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i agilita el temps que passa entre l’inici de l’ictus i el tractament. Tot el territori està cobert per aquest Codi des de l’any 2006.

D’altra banda, els darrers anys s’ha posat en marxa el sistema Teleictus 2.0. A partir de la connexió per videoconferència, el sistema Teleictus 2.0 permet fer una avaluació i prendre decisions terapèutiques a distància.

Martorell amb els 25 anys de La Marató
La idea neix impulsada per Associació de Veïns del Pont del Diable i el grup local de La Xarxa, amb l’objectiu d’aglutinar el màxim d’entitats possibles per recaptar fons per a la 25a edició de La Marató de TV3.

El diumenge 18 de desembre, des de l’antiga Farmàcia Bujons, i al llarg de tot el carrer Alsem Clavé, hi haurà l’epicentre de la festa i es concentrarà la major part d’activitats. L’objectiu és recaptar 1.000 euros per cada any de La Marató, 25.000 euros en total.

Es pot col·laborar participant en alguna de les múltiples activitats solidàries que s’estan organitzant prèviament, amb aportacions a les guardioles distribuïdes entre les entitats i establiments de Martorell, visitant diumenge 18 de desembre el carrer de La Marató o fent una transferència a les comptes bancaries següents (abans del 31 de desembre 2016) Banc Sabadell:0081 0017 46 0001398343, La Caixa: 2100 0070 01 002849839.