La novel·la primerenca del martorellenc Jesús Lana, tercer llibre més demanat a la Biblioteca el 2017

1198
Presentació 'La germana gran' de Jesús Lana
Presentació 'La germana gran' de Jesús Lana

La germana gran, novel·la escrita pel martorellenc Jesús Lana, s’ha convertit en un dels tres llibres de ficció més demanats en préstec a la Biblioteca Martorell durant tot l’any 2017. La primera incursió literària de Lana s’ha cedit en 20 ocasions, just per darrera de La chica del tren i Si no puc volar. L’autor s’ha mostrat molt sorprès i satisfet per la bona rebuda del llibre i considera que el boca-orella ha estat un factor influent.

A La germana gran es produeix un encontre casual entre una turista americana que aterra a Barcelona a la recerca dels seus orígens i un periodista a l’atur. La trama, amb tocs policíacs i girs argumentals, ha seduït els usuaris de la Biblioteca, que l’han situat només per darrera de La chica del tren/La noia del tren de Paula Hawkins (53 préstecs) i Si no puc volar, de la jove autora Estel Solé (22). L’autor comenta que “ha estat una sorpresa amb la que no hi comptava, una notícia d’aquelles que no esperes, molt benvinguda”.

Jesús Lana, autor

La novel·la, guanyadora del premi El lector de l’Odissea, ja va liderar vendes a la 39a Fira del Llibre de Sant Jordi amb 150 exemplars, doblant títols d’autors tan reconeguts com Dolores Redondo o Xavier Bosch. Lana creu que “potser el boca-orella ha funcionat. La setmana passada vaig ser a un club de lectura i em deien que l’argument enganxa prou i que havien afegit el llibre a la carta als Reis o bé l’havien recomanat als amics. Per a autors primerencs com jo, és molt important que aquest boca-orella funcioni”.

Jesús Lana, autor

Lana explica que “ben aviat sabré el volum de vendes de La germana gran en tots aquests mesos, però em comenten de l’editorial que seríem a prop d’esgotar el tiratge inicial de 1.500 exemplars”. Reconeix que “m’agradaria posar-me a fer una nova novel·la i fa dies que hi dono cada cop més voltes. Encara no tinc una idea clara, però m’agradaria començar-hi, perquè l’experiència anterior ha estat molt positiva.

Préstecs de novel·les que no coincideixen amb el global provincial

Un cop més, els títols més apreciats a l’equipament martorellenc no han coincidit amb els de la resta de la demarcació de Barcelona. En el global de les biblioteques barcelonines, Todo esto te daré (Dolores Redondo) n’ha estat la més sol·licitada, seguida de El laberinto de los espíritus (Carlos Ruiz Zafón) i Patria (Fernando Aramburu), tal i com explicava aquesta setmana al programa Martorelletres de Ràdio Martorell la bibliotecària Verónica Maldonado.

Verónica Maldonado, bibliotecària de la Biblioteca Martorell

En aquest enllaç es pot trobar el rànquing dels més prestats en totes les categories.

Els líders d’altres categories

En altres àmbits, cal dir que els usuaris de la Biblioteca Martorell van preferir demanar en préstec la primera temporada de la sèrie Perdidos en format DVD (55 préstecs) i Star Wars (22) com a pel·lícula amb més demanda. En còmic infantil, Bola de Drac es va endur la palma amb 120 préstecs, mentre en conte infantil el lloc més alt del podi va ser per El quart viatge al Regne de la Fantasia, de Geronimo Stilton (28). En poesia, el llibre més demanat va ser Poesia completa, traducció al català de l’autora russa Anna Akhmàtova.