La pluja suspèn l’enlairament de la senyera i obliga a reubicar alguns actes de la Diada

855

La Secció Sardanista de Martorell ha suspès el 42è enlairament de la senyera a Les Torretes pel mal estat del camí com a conseqüència de les pluges. L’acte s’ha traslladat a El Progrés, on s’ha fet l’esmorzar popular i la ballada de sardanes. La commemoració de la Diada a Martorell va iniciar-se ahir amb l’ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu i acabarà aquesta tarda amb un concert d’havaneres.

Tot i que un petit grup de membres de Gegants de Martorell s’ha atrevit a pujar a Les Torretes amb les seves senyeres, el gruix de martorellencs s’ha aplegat a El Progrés per fer un desplegament simbòlic de la bandera i d’un gran llaç groc enmig de la sala. A l’esmorzar popular hi han assistit gairebé 200 persones, entre elles l’alcalde Xavier Fonollosa, qui aquest matí ha fet l’ofrena floral institucional a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat. A continuació, ha tingut lloc la tradicional ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa.

La 27a Sortida de Motos Clàssiques i Antigues de l’AMCAM s’ha hagut de suspendre pel mal temps. Una seixantena de socis de l’entitat han gaudit d’un esmorzar, a les 9.00h, a Ca n’Oliveres. També ha quedat anul·lat el pica-pica previst al migdia a l’Enrajolada.

L’AMCAM va inaugurar dimarts l’exposició Transport públic a Martorell, un recull d’imatges de vehicles de servei públic com autocars, camions, ambulàncies, cotxes policials o de Creu Roja. La mostra inclou dos models de motos de la marca Terrot. Es podrà visitar a l’Enrajolada Casa Museu Santacana fins al 22 de setembre.

El programa d’actes de la Diada clourà aquesta tarda, a les 19.00h, amb el concert d’havaneres a càrrec del grup Roques Blaves a la plaça de la Vila. En cas de pluja es farà a El Progrés.

Ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu

Els actes de la Diada van començar dimarts amb l’ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu. Hi va participar l’Ajuntament de Martorell, el Club Volei Martorell, l’Esplai d’Avis de la Vila, Martorell Quest For Knowledge Associació, Òmnium Cultural i el Martorell Gimnàstic Club. Amb motiu de la pluja, els parlaments es van fer a l’interior de La Caserna, on també hi va actuar la Coral Ars Nova.

Jaume Soler, president d’Òmnium Cultural al Baix Llobregat, va llegir una carta escrita pel president de l’entitat Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners. El text incidia en “omplir els carrers aquest Onze de Setembre amb el record de totes aquelles persones que, al llarg del temps, ho han donat tot per la llibertat. I ara, en la història d’aquest país de lluites compartides, que tant coneix el Baix Llobregat, tenim la responsabilitat de defensar les conquestes col·lectives”. “Entrem en una etapa de mobilització constant i plegats farem d’aquestes sentències que vinguin una palanca de transformació democràtica”.

Jaume Soler, president Òmnium Cultural Baix Llobregat

L’alcalde Xavier Fonollosa va arengar a “seguir reivindicant les llibertats nacionals d’aquest país perquè el país és el que som tots nosaltres”. “Malauradament, 300 anys després també patim repressió i persecució per defensar aquestes llibertats. La Diada Nacional de Catalunya significa la defensa de la dignitat d’aquest poble. El que no saben aquells que ens persegueixen i empresonen és que els catalans som tossudament obstinats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Andreu González, regidor de Cultura, va expressar que “l’estat vol que claudiquem de forma definitiva de les nostres aspiracions nacionals, però això no serà possible. Podem estar dividits, desorientats, però ens unirem, persistirem i ens en sortirem. Ho devem a aquells catalans que fa tres segles van resistir els embats de dos exèrcits totpoderosos al setge de Barcelona. Com a poble hem de saber resistir el setge modern en les llibertats democràtiques i nacionals, perquè resistir és vèncer. El regidor va convidar a participar en els actes de la Diada “com a recordatori que la dignitat col·lectiva segueix intacte malgrat les dificultats”.

Andreu González, regidor de Cultura

L’acte va acabar amb el cant d’Els Segadors i les tres salves d’honor a càrrec dels Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet.