La Policia Local de Martorell crea la figura de l’agent de proximitat

875
Maria Teresa Bastardas, agent de proximitat Policia Local de Martorell
Maria Teresa Bastardas, agent de proximitat Policia Local de Martorell

L’agent de proximitat de la Policia Local de Martorell buscarà un tracte proper al ciutadà per tal de convertir-se en un actiu en la detecció i resolució de possibles conflictes. Entre les serves tasques hi haurà el contacte periòdic amb associacions veïnals, culturals, esportives i comercials. L’agent de proximitat es dedicarà, a més, a la difusió i compliment de l’ordenança de civisme, la presència en espais públics i totes aquelles tasques on es precisi una implicació continuada de la tasca policial, segons ha detallat el regidor de Seguretat Ciutadana, Josep Casasayas.

Com defineix la figura de l’agent de proximitat?

Intentem que la Policia Local sigui cada cop més propera al ciutadà. Per això, creem la figura d’un agent que estarà en contacte amb les associacions de veïns, culturals, esportives i comercials, per si tenen qualsevol necessitat. D’aquesta manera, podran tenir una persona de referència a qui adreçar-se i ser atesos sempre pel mateix agent. Volem que sigui una figura proactiva, que periòdicament es posi en contacte amb aquests col·lectius per conèixer les seves inquietuds o problemàtiques.

És una figura ja existent al cos de Mossos d’Esquadra. Funcionarà de manera similar?

Ens agrada aprendre de les coses que fan ben fetes els altres. Els Mossos d’Esquadra fa temps que tenen aquesta figura amb molts bons resultats, perquè contribueix que la ciutadania els percebi com un cos d’ajuda. Hem pensat que aquesta figura a la Policia Local podria ser encara més propera, ja que són agents que coneixen molt bé Martorell.

Quants agents es destinaran a aquesta tasca?

De moment destinem un sol agent per fer exclusivament aquesta tasca. Igual que els Mossos d’Esquadra que en destinen un sol agent. La seva dedicació serà exclusiva i la seva feina principal la de ser una persona propera.

Quan començarà a implantar-se aquesta funció?

Estem mirant com posar-ho en marxa i esperem que en el primer trimestre de l’any vinent estigui en plenitud de funcions.

Per què s’ha activat ara?

Feia temps que intentàvem tenir-la i establir col·laboracions amb els Mossos d’Esquadra. Per temes protocol·laris dels Mossos d’Esquadra no es va poder dur a terme. Per això hem decidit fer-ho per la nostra banda. Quan l’agent de proximitat funcioni amb normalitat intentarem, novament, impulsar-ne actuacions conjuntes.

Quins beneficis pot tenir l’agent de proximitat per al cos policial i per a la comunitat?

El que succeeix amb les policies és que se les veu amb certa llunyania i que només estan per posar multes, i això no és així. Hi ha infinitat de tasques que la Policia Local fa en pro de la seguretat ciutadana, tot i no ser una de les seves obligacions estatutàries, i que fan que Martorell sigui una de les poblacions del Baix Llobregat amb menys fets delictius. Volem que la gent entengui la Policia Local com un cos proper, que treballa pel bé de la ciutadania i de Martorell. Crec que l’agent de proximitat ajudarà molt a aconseguir-ho.