La prevenció i el treball en xarxa, punts clau per pal·liar els efectes de les onades de calor

554
Mulla't per l'Esclerosi
Mulla't per l'Esclerosi

A finals del mes de juny, Catalunya va viure una onada de calor de la qual Martorell no se’n va escapar. Temperatures per sobre dels 40 graus i una sensació tèrmica més elevada encara van dur a prendre mesures d’una manera ràpida i enfocades a pal·liar els efectes d’una calor més pròpia de mitjans del mes de juliol o principis del mes d’agost.

La Generalitat de Catalunya va activar el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT arreu del país i Martorell va adoptar-lo per evitar cops de calor i conseqüències més greus. L’Ajuntament de Martorell va optar per facilitar l’accés lliure i gratuït, en funció de l’aforament permès, a la Piscina Municipal d’Estiu, al Centre Integral d’Esport i Salut, el CIES.

Un més després, la regidora de Salut i Ensenyament, Sole Rosende, analitza aquella actuació i avisa de l’estat de pre alerta que han adoptat des d’aleshores. El treball en xarxa i la previsió de les temperatures a què es poden arribar són dos aspectes clau a l’hora d’actuar, diu Rosende.

Sole Rosende, regidora de Salut de l'Ajuntament de Martorell

La Piscina Municipal d’Estiu va ser el refugi on molts martorellencs van assistir per intentar passar la calor d’una manera més agradable. Remullar-se és un bon remei per no patir-ne les conseqüències, ja que el cos pot controlar millor la temperatura interna i no ha de treballar en excés. La regidora de Salut ha explicat que es va optar per facilitar l’accés gratuït i lliure a aquets equipament per atacar l’onada de calor que es vivia arreu del país. I ho argumenta amb motius, entre d’altres, d’autoregulació del propi cos

Sole Rosende, regidora de Salut de l'Ajuntament de Martorell
La regidora d'Ensenyament i Salut de l'Ajuntament de Martorell, Soledad Rosende
La regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell, Soledad Rosende

El treball en xarxa, vital

En la prevenció per combatre la pujada del termòmetre hi entren diversos actors: per una banda, la Generalitat de Catalunya, que es converteix en l’òrgan de referència. Però a nivell municipal, l’ajuntament desplega en Protecció Civil, els centres sanitaris i d’altres entitats com Creu Roja o els mateixos esplais d’avis i d’infants la feina per localitzar casos d’especial atenció.

Sole Rosende, regidora de Salut de l'Ajuntament de Martorell

Entre els consells per evitar els efectes d’una onada de calor destaquen el de sortir al carrer en les hores a primera hora o última del dia, vestir amb roba lleugera i protegint-se amb barrets, gorres i crema solar, hidratar-se amb aigua o sucs i tenir especial cura de persones amb malalties cròniques, d’edat avançada, els infants o aquells que prenen medicaments amb efectes que s’agreugin amb la calor, com els diürètics.