Marta Butjosa dona pautes per educar els fills des de la llibertat i la consciència

3051
Presentació llibre 'Educar amb consciència' de Marta Butjosa
Presentació llibre 'Educar amb consciència' de Marta Butjosa

Marta Butjosa, professora de l’Institut de Montmeló, ha escrit Educar amb consciència. Acompanyar els infants des de l’autoconeixement (Boira Editorial). El llibre, presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell, remou les entranyes de l’educació partint de la seva experiència pedagògica i com a mare. Hi han assistit els regidors en funcions de Cultura i d’Esports, Sergi Corral i Belén Leiva.

L’autora considera que “els fills són éssers diferents i no ens pertanyen”. “Pensem que són projeccions de nosaltres, però l’objectiu principal de tenir fills és que un dia se’n vagin, que volin lliures i ben centrats”. “Els fills són d’ells mateixos i de la pròpia vida, que és la que disposa”. Aquesta, segons la docent, és la premissa per ajudar-los a desenvolupar la seva pròpia personalitat i els seus talents. “Quan acceptem que els fills no són nostres ens sentim alliberats i els veiem tal com són en realitat”.

Marta Butjosa, autora del llibre

La cura dels fills implica, segons ha dit, “assumir el paper d’adults responsables de les nostres pròpies vides”. “Els fills necessiten un adult que es conegui i accepti les seves limitacions”. Educar amb consciència significa “acompanyar els fills des de la nostra llibertat interior, reconciliar-nos amb el que hem viscut, amb el que som i amb el no hem pogut ser”. Quan els progenitors es coneixen i s’accepten, ha seguit, “poden mirar als seus fills sense càrregues, atendre’ls millor i aprendre’n de la relació”. Per la mestra, cal adonar-se que tot passa pel filtre de les nostres pors i que la realitat que observem en els fills és només la nostra realitat.

Marta Butjosa, autora del llibre

Butjosa també ha incidit en la necessitat d’estar “disponibles per als nostres fills, en actitud d’entrega, oberta i receptiva”. “És quelcom molt obvi, però passa molt poc perquè tenim una sobrecàrrega mental molt gran”. “Els infants ho capten i són molt sensibles a aquestes coses. Necessiten estones en què l’adult estigui per ells i amb presència”.

Marta Butjosa, autora del llibre

L’escriptora ha parlat, a més, del dol necessari que han de passar els adults quan els fills passen de la infantesa a l’adolescència. En aquest punt, “els pares i mares han de ser conscients que els toca fer un altre paper, recol·locar-se i aprendre d’ells mateixos”.

Marta Butjosa, autora del llibre

Marta Butjosa és llicenciada en Filologia Francesa per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora de Secundària des de 2001. És mare de dos fills. L’any 2008 va començar a interessar-se pel creixement personal en l’educació i va fer diversos cursos de formació del professorat. L’any 2013, va obtenir el títol Practitioner en Programació Neurolingüística (PNL). Un any més tard, va iniciar la formació en teràpia Gestalt a l’Institut Gestalt de Barcelona, fins al 2017.