La programació de la Fira de Primavera 2016, de bracet amb la Diada de Sant Jordi

473

Del 22 al 25 d’abril, Martorell viurà la Fira de Primavera amb el lema És Fira de Primavera, és llegenda, és Sant Jordi, és Martorell. Propostes musicals, infantils, familiars, literàries, cinematogràfiques, patrimonials, teatrals, culturals i tradicionals es donaran cita aquests dies. La Fira coincideix amb Sant Jordi i això, segons el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha fet reestructurar el programa habitual per conjugar ambdues festes.

És la seva primera Fira de Primavera com a regidor de Cultura, Museus i Patrimoni. Quines idees ha pogut aportar al capdavant de l’àrea?Dsc 1686

La voluntat és no focalitzar-ho tot a la Vila, sinó que hi hagi activitats a diferents zones geogràfiques durant els quatre dies de festa. Com a regidor de l’àrea visc la Fira amb tota la responsabilitat i amb totes les ganes que la gent en gaudeixi.

Quines novetats en destacaria?

Per qüestió de calendari, la Fira de Primavera coincideix amb Sant Jordi i això ens ha fet reestructurar el programa habitual. Per exemple, la cercavila que habitualment es feia dissabte es farà diumenge per no trepitjar les activitats de Sant Jordi. Diumenge, no només hi haurà fira comercial al matí, sinó que durant tot el dia hi haurà activitats al nucli antic que tancaran amb la Nit de les Bèsties. A més, des de Museus de Martorell, s’ha organitzat el Mercat de l’Il·lustrador.

L’escriptor Màrius Serra serà el pregoner i conductor del 41è Premi Vila, divendres 22 d’abril a les 20.00h. Com s’espera la gala?

Hi ha l’interès que sigui amena, ràpida, divertida i fàcil. És la nit literària de Martorell, però això no vol dir que no hagi de ser agradable i diferent. En destacarà l’actuació de la Filharmònica de Chevilly-Larue per estrènyer encara més els llaços entre les dues poblacions agermanades.

Dissabte s’inaugurarà la Fira Comercial Ca n’Oliveras amb la mostra de productes comercials i industrials, així la 3a Mostra del Transport i l’estand institucional de l’Ajuntament de Martorell, punt d’informació municipal.

Ca n’Oliveras és un espai propi i significatiu de la Fira de Primavera. A l’estand de l’Ajuntament arrencarà la 2737a fira del llibre de sant jordi 3a campanya ‘Una casa, una flor’ per sensibilitzar sobre els espais naturals de Martorell i el consistori obsequiarà cada assistent amb una planta dels vivers municipals de Can Serra. El diumenge hi haurà la 3a Mostra del Transport i la Trobada Nacional de maquetistes de tren.

La Fira coincideix enguany amb la celebració de la Diada de Sant Jordi. Com s’han conjugat ambdues celebracions?

Sant Jordi és una festa que a Catalunya es ven sola. La gent surt al carrer, compra roses i llibres. A Martorell, l’antiga biblioteca al Centre Cultural acollirà la 38a Fira del Llibre de Sant Jordi. A la plaça de Les Cultures hi haurà zona d’oci infantil i parades de les entitats de Martorell, i un munt d’activitats: lectures dels Premis Vila, presentacions de llibres, tallers literaris, representacions de la llegenda de Sant Jordi, sardanes i recitals de poesia.

Dissabte es farà Llegenda del Pont del Diable, enguany, a través d’un espectacle de dansa moderna. Què hi ha preparat?

Es tracta de la 5a representació de La Llegenda del Pont del Diable, reinterpretada pels Brodas Bros i Bricandeira, dansa urbana, rap, batucada i dansa vertical. A continuació, actuació de Los Mambo Jambo, formació liderada per Dani Nel·lo. Als voltants, al passeig del Quarter i entre les 20.00 i la 01.00h, tindrà lloc la 2a Fira Gastronòmica: plats amb essència martorellenca i Dsc 1711gust de llegenda, a càrrec de la plataforma Martotastet.

Una de les novetats d’aquesta fira serà el Mercat de l’Il·lustrador, diumenge a la plaça del Portal d’Anoia.

La il·lustració és un món a explorar i en creixement. A Barcelona es fan alguns mercats que funcionen molt bé i, des de Museus de Martorell, vam pensar que era bona idea arrossegar aquesta iniciativa cap a casa nostra. Els ímputs són bons, hem rebut moltes sol·licituds de qualitat. Pretén reunir en un únic espai a l’aire lliure, el Portal d’Anoia, il·lustradors locals i d’arreu, per mostrar i vendre les seves obres. Una altra iniciativa de Museus de Martorell és l’exposició d’art floral japonès Ikebana, al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporani.

Amb el crit ‘Pit i amunt!’ tornarem a gaudir diumenge a la plaça de la Vila de l’actuació dels Castellers de Vilafranca, un dels plats forts del programa.

Veure els castellers sempre és un espectacle i els de Vilafranca. Evidentment. L’actuació de la colla castellera que acumula més èxits els darrers anys. És un honor rebre’ls i convido tothom a veure’ls i a quedar-se a la Vila perquè ens espera un diumenge farcit de tradició que clourà amb La Nit de les Bèsties. El foc i les figures festives –locals i d’arreu- faran espectacles al voltant de la plaça de l’Església, la plaça de la Vila i l’aparcament del Pont d’Anoia.

Dilluns, festiu a Martorell, la Fira de Primavera clourà amb propostes familiars i el Piromusical.

Hi haurà activitats pels més menuts al llarg del matí i a la tarda l’actuació de l’humorista Peyu al Centre Cultural. Per rematar la festa gaudirem del Piromusical amb un homenatge als estels caiguts, artistes musicals que ens han deixat abans d’hora.