La prova de sirenes del PLASEQCAT es realitza amb una acústica òptima a Martorell

1072
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha fet avui una prova de sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Durant el matí, s’han anat activant les sirenes d’avís en diversos municipis, entre ells Martorell, on s’han pogut escoltar de forma correcte, a les 10.00h (inici alerta) i a les 10.10h (final).

El responsable de Protecció Civil de l’Ajuntament de Martorell, Carles Cano, ha dit que “els nostres equips han funcionat correctament, tal com s’esperava d’ells. El so de les sirenes han cobert amb bona acústica tot el municipi, a excepció del polígon Seat on s’acostumen a detectar deficiències, que ja hem comunicat a la Direcció General de Protecció Civil”.

La cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, ha advertit que les sirenes se senten “on hi ha major concentració de població, però no en tot el municipi”. Canet ha assumit que “cal continuar treballant i trobar altres alternatives, com l’aplicació de Protecció Civil per a mòbils, per donar cobertura al major nombre d’habitants possible”.

Incidències a la xarxa

Malgrat a Martorell la prova ha estat òptima, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha detectat algunes incidències en el funcionament de la xarxa, que presumiblement es poden deure a deficiències en el manteniment de les sirenes. Per tal d’esbrinar-ne l’origen ha obert un expedient informatiu.

S’han produït incidències en l’activació de l’alerta i fi alerta en les dues sirenes d’Olesa de Montserrat. No ha sonat la sirena de Granollers (ubicada al CEIP Lledoners). Hi ha hagut incidències en l’activació i no ha sonat la fi d’alerta de la sirena ubicada a Flix (Castell Vell). També s’han registrat deficiències en l’activació de la sirena de Morrot ubicada al Port de Barcelona i en les sirenes de Vilaseca ubicada al CEIP Sant Bernat.

Al Sector químic Llobregat-Barcelonès s’ha produït una fallada en l’activació d’alerta i fi d’alerta a la sirena de Sant Boi de Llobregat ubicada en edifici Olivera. També ha fallat l’activació de l’alerta a la sirena d’Hospitalet de Llobregat ubicada a l’ajuntament.

Trucades registrades al 112

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 304 trucades relacionades amb el so de les sirenes d’Avís a la Població. Per comarques, les trucades s’han fet des del Tarragonès (253); Baix Llobregat (31); Barcelonès (8); Vallès Oriental (4); baix Camp (4); Alt Camp (2); Priorat (1); i Baix Ebre (1). Per municipis, les trucades s’han distribuït: Tarragona (199); Vila-seca (15); Salou (13); Constantí (12); Martorell (9); La Canonja (7); L’Hospitalet del Llobregat (7); Sant Boi del Llobregat (5); Reus (3); i Viladecans (3).

Refrescar els consells d’autoprotecció

Aquests exercicis es realitzen dos cops a l’any i serveixen per comprovar el funcionament de les alarmes i per refrescar els consells d’autoprotecció davant d’un accident químic. Cal tancar-se a casa (preferiblement a les habitacions més interiors), aturar els aparells de climatització, no anar a buscar els nens a l’escola (els educadors ja tenen instruccions de com actuar), cercar informació als mitjans de comunicació locals i no sortir fins que ho comuniquin les autoritats o fins que s’escolti el senyal de fi de l’alerta.