L’Ajuntament proposa rememorar alguns dels millors moments de la Fira de Primavera a Youtube

1062
Fura dels Baus. Grisphoto

Tot i l’anul·lació de la Fira de Primavera d’aquest any, la Regidoria de Cultura anima els martorellencs i martorellenques a fer memòria d’alguns dels moments més emblemàtics d’aquesta cita patrimonial destacada del nostre calendari festiu. A través de Youtube es podran veure aquest cap de setmana les representacions de La llegenda del pont del Diable, així com recuperar algunes propostes teatrals, musicals i de lleure, per gaudir aquests dies des de casa.

Coincidint amb el darrer cap de setmana d’abril Martorell celebra la Fira de Primavera, originària del segle XV. L’any 1422, la reina Maria, esposa d’Alfons El Magnànim, va decidir prendre diferents iniciatives per potenciar el comerç a Catalunya. Martorell ja era un nus de comunicacions molt important i se’ns va atorgar el privilegi de celebrar una fira per Sant Marc i els quatre dies següents.

La Fira era ramadera i agrícola, però amb el temps es va anar transformant amb activitats per a tots els públics: fira d’artesania, comercial, del motor, fira del bestiar, jornades de portes obertes, exposicions, concerts, zona d’oci o el tradicional concurs d’arrastre, entre d’altres.

L’alcalde Xavier Fonollosa confessa que, de les tres festes grans que hi ha a Martorell, la Fira de Primavera és la que més li agrada personalment. Lamenta que l’estat d’alarma pel coronavirus hagi obligat a suspendre-la, però anuncia que moltes de les activitats programades les acabarem festejant quan acabi el confinament, ja que hi haurà encara més ganes de retrobar-nos als carrers.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, comenta que, per tal de reviscolar la festa des de les nostres llars, aquest cap de setmana es pujaran al Canal Youtube de l’Ajuntament les representacions de La llegenda del pont del Diable de 2015, 2017 i 2019.

A més, Museus de Martorell obre les seves portes telemàticament per visionar, des de casa, un clip amb imatges de visites teatralitzades al Museu Municipal Vicenç Ros, a l’Enrajolada i a la Farmàcia Bujons. També es passaran obres de Montserrat instal·lades als museus martorellencs. I els més marxosos, podran recordar les nits més màgiques d’aquest darrer any a la Nau#2 de Ca n’Oliveres, amb un vídeo resum de la temporada.

Andreu González, regidor de Cultura

Des de la Regidoria de Cultura, també recomanen recuperar a Youtube els vídeos resum de les fires de 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019.

Per als més menuts, es pot tornar a veure l’audiovisual de teatre mòbil amb l’obra Còsmix de La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Martorell. Dos viatgers infatigables, estranys i extravagants, arriben al escenari programats per fer riure. Com dos homes orquestra, despleguen les seves millors habilitats: Fan música impossible, fan teatre ‘reciclàssic’, fan l’animal i fins i tot ens avancen el futur en viu i en directe.

Andreu Domènech, responsable La Xarxa d'Espectacle a Martorell

També es pot revisitar l’obra El niño de la tele que va passar per l’escenari d’El Foment. L’home que veureu sol a escena es diu Rubén Ramírez i va ser un nen prodigi fent imitacions a la dècada dels 90. Explica com la seva poderosa habilitat mimètica el va portar a estar al costat de personalitats com Luis del Olmo, Antonio Mercero, José Sacristán o Javier Cámara. Durant els primers anys de la seva infància i adolescència va combinar l’escola amb platós de televisió, però un dia el telèfon va deixar de sonar.

I a Youtube trobareu disponible aquests dies de quarantena el migmetratge El mundo entero, realitzat pel director Julián Quintanilla i protagonitzat per Loles León, que es distribueix gratuïtament online. La cinta, gravada íntegrament a Badajoz, ha obtingut nombrosos premis internacionals, entre ells el 1r Premi del Jurat al Festival de Cleveland que li va atorgar la classificació per competir als Òscars de 2018. A més, va formar part dels 15 curtmetratges de ficció seleccionats per competir als 32ns Premis Goya.