L’ús de guants, mascaretes, bates de plàstic i tovalloles humides d’un sol ús s’ha multiplicat per quatre els darrers mesos a Catalunya, a nivell sanitari i particular. Són dades de l’Agència de Residus de Catalunya, que marquen l’evolució d’aquests estris des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19. La Regidoria de Medi Ambient recorda a la ciutadania que cal dipositar aquests materials al rebuig per tal de minimitzar l’impacte ambiental.

El regidor de Medi Ambient, Albert Fernández, diu que “malauradament observem guants i mascaretes llençades a terra que cal dipositar al rebuig, és a dir, a qualsevol paperera o contenidor soterrat de color gris”. “Durant molt de temps a Martorell hem fet la feina ben feta i cal seguir en aquesta línia. Seguim sent un poble que recicla molt bé, però en alguns punts hi ha certa relaxació”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient

El regidor indica que “Martorell va ser el 2018, segons les darreres dades disponibles de l’Agència de Residus de Catalunya, la tercera població catalana de més de 25.000 habitants amb major percentatge de recollida selectiva”. En aquest sentit, recorda que “hem de posar l’èmfasi en la prevenció, fer menys residus, i en plegar les caixes de cartró i posar-les dins del contenidor”, ja que estan trobant contenidors buits amb caixes a fora i això té un efecte crida i dificulta el servei de recollida.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient

A Martorell tenim 108 punts a la via pública amb contenidors per a les cinc fraccions de recollida selectiva. Al contenidor de la matèria orgànica –marró- s’hi dipositen bàsicament les restes de menjar; al dels envasos lleugers –groc- hi van les ampolles i bosses de plàstic, les llaunes, els brics, el paper d’alumini i film i les safates de porexpan; al del vidre –verd- hi posarem els envasos i ampolles d’aquest material, i al blau els envasos i caixes de cartró i els fulls i publicacions de paper.

Finalment, al rebuig –gris- només hi ha d’anar tot allò que no es pot reciclar com burilles, compreses, bolquers, restes d’escombrar, entre d’altres. Tal i com se’ns indica a la campanya informativa ‘Reciclem bé. Separem bé‘, promoguda per la Generalitat de Catalunya aquest mes de juny , el contenidor gris no és el contenidor pels qui no volen reciclar. La major part dels residus que es llencen en aquest contenidor no hi haurien d’anar, no s’han separat correctament. No reciclar ja no és una opció.

Per a residus especials i petits electrodomèstics els martorellencs disposen del servei de Deixalleria Mòbil i pels més voluminosos de la Deixalleria Municipal Fixa, situada al costat de les dependències de la Brigada Municipal, al Polígon Industrial Can Bros. Tothom qui no pot desplaçar-se fins la Deixalleria per portar-hi els mobles o trastos vells, pot sol·licitar el servei trucant al 937753434 o omplir el formulari.

Finalment, el municipi disposa d’altres eines per reciclar, com ara 28 contenidors per a la recollida de l’oli usat, 11 contenidors de roba amiga de color taronja i 13 minideixalleries per abocar-hi piles i bateries de mòbil, CD-DVD, bometes i cartutxos de tinta. Podeu obtenir més informació i consultar un plànol amb tots aquests contenidors a: martorell.cat/recicla.

El plàstic, una de les preocupacions ambientals del moment

Segons l’últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) publicat l’any passat, la contaminació per plàstics és un dels principals problemes ambientals del planeta en aquests moments. No hi ha un lloc a la terra que no tingui contaminació per plàstics.

L’Agència de Residus de Catalunya apunta que la generació de deixalles de plàstic ha augmentat un 19% des de l’inici de la pandèmia, i això sense comptar bosses o film d’embolicar. Es calcula que aquest increment en la producció i consum de material plàstic, sobretot d’un sol ús probablement s’incrementarà a mesura que avanci el desconfinament de la ciutadania.

Fins a l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, la societat estava plenament conscienciada dels problemes de sostenibilitat dels plàstics i el 2021 semblava ser un any crucial en la lluita contra el seu ús abusiu. Sobretot per als d’un sol ús com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles, que haurien d’estar prohibits a la Unió Europea a partir de l’any que ve, segons l’acord que es va aprovar al Parlament Europeu el març de l’any passat.

No obstant això, la necessitat de contenir la propagació de virus ha causat el ressorgiment del plàstic com un material indispensable i diverses organitzacions ecologistes -Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Rezero, Retorna y Surfrider Foundation Europe- agrupades sota la denominació de L’Aliança Residu Zero, han posat l’alerta en el fet que el sector petroquímic està pressionant Brussel·les per rebaixar les mesures contemplades a la Directiva de Plàstics d’un Sol Ús.

Però sembla que Espanya està tirant endavant els seus compromisos i,per tal de complir amb aquesta Directiva de plàstics d’un sol ús i d’altres del paquet d’Economia Circular, al Consell de Ministres del passat 2 de juny , es va presentar l’avantprojecte de Llei de residus. Aquesta normativa, per primera vegada, estableix restriccions a la venta de determinats plàstics d’un sol ús.

En la mateixa línia el Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico en les Orientaciones sobre la prevención y gestión de residuos en la desescalada que ha publicat destaca la importància de continuar fent prevenció de residus i no incentivar l’ús d’envasos d’un sol ús en el sector de l’alimentació, el comerç i l’hosteleria ja que, tal i com assenyala l’OMS és molt poc provable que la COVID-19 es transmeti a través dels aliments o els seus envasos.