La Secció Sardanista celebra el 25è aniversari de Martorell Ciutat Pubilla

1363
25 anys Martorell Ciutat Pubilla
25 anys Martorell Ciutat Pubilla

L’any 1993 Martorell va ser proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana i, durant tot un any, va esdevenir el centre neuràlgic del sardanisme. Enguany, se celebren 25 anys d’aquesta efemèride i la Secció Sardanista de Martorell ha preparat un seguit d’actes per tal de commemorar-ho.

Un dels actes centrals d’aquesta celebració serà el concert per a dues cobles i percussió que es realitzarà el proper 21 d’abril, a les 19.00h, a la Sala Teatre d’El Progrés amb les cobles Marinada i Mil·lenària, i la percussió de Xavier Canals i Arnau Cortadella. La direcció anirà a càrrec del mestre martorellenc Dani Gasulla i serà presentat per qui ho va fer ara fa 25 anys, Eduard Pujol. En aquest concert “es tornarà a interpretar, després de 25 anys de la seva estrena, La Llegenda del Pont del Diable, poema simfònic per a 23 instruments escrita pel mestre Tomàs Gil i Membrado. A més, es comptarà amb l’estrena d’una obra basada en la música de John Williams composta pel mestre Gasulla. L’acte també servirà per homenatjar totes aquelles persones que van fer possible el pubillatge l’any 1993”, ha dit Màrius Escoda, president de la Secció Sardanista de Martorell.

Màrius Escoda, president Secció Sardanista Martorell

El 17 d’abril es farà la presentació del llibre Això no és una biografia de Pep Ventura de la musicòloga olesana Anna Costal, a les 18.00h, a la Biblioteca Martorell. L’1 de maig, dia en que es compliran els 25 anys de la proclamació de Martorell Ciutat Pubilla de la Sardana 1993, es farà una ballada al Monument a la Sardana del passeig de Catalunya, a les 11.30h, amb la cobla Marinada. A la mitja part, es farà la inauguració de la restauració del monument.

Els actes es complementaran amb els que l’entitat ha programat dins la Fira de Primavera. Hi haurà la tradicional ballada de sardanes el diumenge, 29 d’abril, a les 12.00h a la plaça de l’Església, a càrrec de la cobla Vila d’Olesa. Com a novetat, l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la Secció Sardanista, La Xarxa i Joventuts Musicals de Martorell, ha programat l’espectacle infantil Tututs! de la cobla Bisbal Jove el dilluns, 30 d’abril, a les 12.00h a El Progrés.

La imatge

El dissenyador martorellenc Lluís Cintas és l’encarregat de la part gràfica del projecte. Segons ha explicat Escoda, “per a recrear la celebració ha creat un logotip format per una anella de dansaires amb el mateix disseny de l’anella que culmina el monument a la sardana de Martorell i que també va decorar les torxes dels relleus de la caravana de la sardana 1993”.

Màrius Escoda, president Secció Sardanista Martorell

Dins l’anella es pot llegir el text “25 anys Martorell Ciutat Pubilla” i els anys “1993-2018”. Aquesta serà la imatge de l’efemèride que acompanyarà tots els actes de la Secció Sardanista aquest 2018.