La soprano Mercedes Gancedo guanya el primer premi del Concurs de Cant Josep Palet

594

Mercedes Gancedo s’ha endut el primer premi del 1r Concurs de Cant Josep Palet, celebrat des de divendres a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. El segon premi ha estat per Catalina Paz, soprano hisponoxilena, i el tercer pel tenor colombià César Cortés. Al lliurament hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, així com altres regidors de l’equip de govern.

La guanyadora Mercedes Gancedo s’ha endut 1.000 euros, l’ingrés a la Xarxa de Músiques 2017-18 de les Joventuts Musicals de Catalunya, una actuació en el Concert del Cicle M’Clàssics de Martorell 2017-18, una caixa d’oli Masia Can Viver, gentilesa de la família Viver Palet, i un diploma acreditatiu. L’argentina, de 26 anys, ha interpretat C’est l’extase de Debussy, Tu che di gel sei cinta de Puccini i Tres horas antes del día de Moreno Torroba.

Gancedo va realitzar estudis superiors de cant al I.S.A Teatre Colón de Buenos Aires. El seu debut va ser l’any 2008 amb el paper de Despina (Così fan tutte) al Teatre Roma de Buenos Aires. L’any 2009 va rebre el premi Jove promesa artística de l’Associació de Crítics de la República Argentina.

Fa 6 anys que viu a Barcelona, on va rebre la beca ESMUC per al Màster de Lied i cançó espanyola Victòria dels Àngels. Ha participat al Festival d’estiu de Calella i al Festival Castell de Peralada. Algunes de les seves interpretacions han estat Clarina (La Canvieu-di Matrimoni) per Òpera de Cambra de Barcelona i el debut al paper de Micaela (Carmen) al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Actualment, se la pot veure en el paper de Contessa di Ceprano a l’òpera Rigoletto de Verdi, al Gran Teatre del Liceu.

“Els concursos sempre són una oportunitat i un repte. Intento gaudir-los i, si guanyo el premi encara més, tot i que aquest no és l’objectiu”, ha dit. “La meva fita és sempre cantar amb sinceritat i millorar cada vegada més. M’ho prenc com a repte personal i per sentir-me realitzada”. Per a la final, Gancedo ha triat aquelles peces que més li agraden i més domina. “Les obres que he cantat demostraven tres punts molt diferents d’interpretació, crec que això ha pogut ser interessant per al públic i per al jurat”.

Altres premiats del Concurs Josep Palet
El segon premi, dotat amb una actuació al Cicle M’Clàssics i un diploma acreditatiu ha estat per la soprano hispanoxilena Catalina Paz, qui ha cantat die Spröde d’H. Wolf, Gualtier Maldè…Caro nome de Verdi i Una vocce poco fa de Rossini.

El tenor colombià César Cortés ha guanyat el tercer premi, que inclou l’actuació al Cicle M’Clàssics i un diploma. També s’ha alçat amb el premi de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià i el premi 7 Portes. Cortés ha triat per a la final les peces Adelaide de Beethoven, Por el humo se sabe d’A.Vives i D’ogni piú sacro impegno de Rossini.

La soprano martorellenca Alba Fernández ha estat la guanyadora del premi del públic amb Der Zwerg de Schubert, E pur cosi in un giorno de F. Händel i Il faut partir de Donizetti. El premi al millor intèrpret de bel canto italià ha estat per Tabita Martínez, soprano xilena, qui ha escollit Balada d’E. Cantón, Canción del ruiseñor d’A.Vives i O luce di quest’anima de Donizetti. El premi al millor intèrpret de música catalana ha quedat desert.

Jurat de primer nivell
El jurat ha estat composat per la directora artística del Gran Teatre del Liceu Christina Scheppelmann, el tenor Raúl Giménez, la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella, els crítics musicals Roger Alier i Jordi Maddaleno, així com Aleix Palau, crític musical i comissari de l’Any Palet. El 30 de setembre es farà el concert recital del guanyador del 1r Concurs de Cant Josep Palet a l’Escola Municipal de Música, a les 19.00h. El preu de l’entrada serà de 5 euros.

Pensant en la segona edició
El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha destacat l’alt grau de satisfacció per part de l’Ajuntament i l’organització. “Sempre hi ha coses a millorar, però podem dir que la intenció és fer una segona edició, si pot ser amb més recursos, per tal d’instaurar a Martorell el Concurs de Cant Josep Palet”. El regidor també ha posat l’accent en l’alt nivell dels participants, una seixantena de 9 nacionalitats diferents. “Seguirem fent pedagogia de l’Any Palet; activitats com aquesta fa que la gent conegui el gènere i faci cultura, que és el que ens interessa”.