La tasca de crític d’art d’Eugeni d’Ors, objecte d’una xerrada a la Fundació Francesc Pujols

465
Xerrada 'El Cézanne d'Eugeni d'Ors' amb Joan Isart
Xerrada 'El Cézanne d'Eugeni d'Ors' amb Joan Isart

La Fundació Francesc Pujols va organitzar ahir dimecres la xerrada ‘El Cézanne d’Eugeni d’Ors’, conduïda per Joan Isart, patró de la Fundació. Ambdós personatges estan relacionats pel fet que d’Ors va ser un dels primers crítics d’art en escriure un llibre sobre l’obra de Paul Cézanne. Isart va relacionar Eugeni d’Ors amb el filòsof de la Torre de les Hores, Francesc Pujols.

Eugeni d’Ors va escriure un llibre de crítica d’art sobre Paul Cézanne l’any 1921. “Aquesta obra és una de les primeres que s’escriuen sobre el pintor, i fins i tot, arriba abans que les dels crítics francesos”, va explicar Isart. El conferenciant va destacar que “és un llibre de crítica d’art molt important, que parla de la vida i obra de Cézanne i que fa una anàlisi d’avantguarda. Pocs crítics han arribat al nivell d’anàlisi d’Eugeni d’Ors. Potser cap”.

Joan Isart, patró de la Fundació Francesc Pujols

Durant la seva etapa de joventut a Catalunya, d’Ors participava en les tertúlies de l’Ateneu junt amb Pujols, esdevé secretari de l’Institut d’Estudis Catalans, militant de la Lliga Regionalista i màxim responsable d’instrucció pública a la Mancomunitat de Catalunya sota l’impuls d’Enric Prat de la Riba. A la mort d’aquest darrer, que en va ser el seu mentor, d’Ors manté desavinences ideològiques i de caràcter amb el successor en el càrrec, Josep Puig i Cadafalch. Fruit d’això, es desafecta de les institucions catalanes i marxa a Madrid l’any 1923. En aquest punt, va apuntar Isart, “la relació amb Pujols es perd, i només es manté per carta”.

En referència a les diferents formes de pensament entre Pujols i d’Ors -el primer, catalanista, el segon, regionalista convertit al falangisme en arribar a Madrid-, Isart va considerar que “tenint en compte que durant bastants anys van compartir cafè, cal dir que dues persones d’aquesta categoria devien tenir moments de tot, de coincidència i de discrepància, que és el millor que pot passar: la possibilitat de discutir i de discrepar i de tenir diferents punts de vista”.

Joan Isart, patró de la Fundació Francesc Pujols
Xerrada 'El Cézanne d'Eugeni d'Ors' amb Joan Isart
Xerrada ‘El Cézanne d’Eugeni d’Ors’ amb Joan Isart

Una trentena de persones va omplir la Torre de les Hores per escoltar aquesta nova xerrada en què es parla de personatges rellevants de la filosofia i de la cultura catalanes, que van ser coetanis i amics amb Francesc Pujols. La propera cita a la seu de la Fundació serà el dimecres 30 de gener (19.30h) amb l’espectacle ‘Camins del Paradís. Poemes de Jacint Verdaguer’, a càrrec del rapsode Valentí Maymó i amb dramatúrgia de Jordi Lara.