La tercera edició dels Pressupostos Participatius de Martorell aposta pels adolescents i la inclusió social

1271
Pressupostos Participatius. Consell d'Infants
Pressupostos Participatius. Consell d'Infants

Ciutadania i entitats de Martorell són els protagonistes del procés participatiu que es realitza cada any des de 2017. Aquest 2019, com a novetat, s’han creat els Pressupostos Participatius dels Adolescents, que se sumen als dels Infants i els dels Adults, i es treballa per acostar el procés a col·lectius que poden tenir més dificultats per participar-hi. L’eslògan d’enguany és ‘Dona ales a nous projectes per a Martorell!’ i el pressupost destinat al projecte és de 200.000 euros.

Entre el 10 de gener i el 18 de febrer s’ha obert el període de presentació de propostes perquè qualsevol ciutadà o entitat pugui presentar les seves idees. Les propostes han de seguir uns criteris tècnics que les facin viables, no poden tenir un cost de més de 40.000 euros (per proposta) i cal que es puguin considerar una inversió pública. Les idees es poden presentar a través de la plataforma decideix.martorell.cat o bé de manera presencial a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol (plaça de la Vila, 19).

A partir del 21 de febrer i fins al 22 de març, una comissió tècnica valorarà les propostes i selecciona per passar a votació aquelles que compleixen els requisits i que, per tant, és viable portar-les a terme. L’última etapa del procés és el període de votacions, que aquest any s’iniciarà el 8 d’abril i finalitzarà el 5 de maig. Podran votar-hi totes les persones majors de 16 anys empadronades a Martorell i el vot es podrà emetre electrònicament, a través del portal decideix.martorell.cat i de l’app per a dispositius mòbils Android, però també presencialment a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol o bé als diferents punts de votació itinerant al carrer que habilitarà el departament de Participació.

Enguany es creen els Pressupostos Participatius dels Adolescents

En paral·lel, també es dóna continuïtat als Pressupostos Participatius dels Infants, en què alumnes de 4t, 5è i 6è de totes les escoles del Martorell que integren el Consell d’Infants poden presentar i votar les seves idees. I, com a novetat d’aquesta edició, s’han iniciat els Pressupostos Participatius dels Adolescents que dóna la possibilitat als alumnes de 1r d’ESO de seguir amb l’experiència participativa que els anys 2017 i 2018 havien iniciat quan eren a primària. L’any vinent, s’ampliarà el procés incloent-hi els alumnes de 1r i 2n d’ESO, fins arribar al 2022, quan ja hi participaran tots els alumnes de la secundària obligatòria, des de 1r fins a 4t.

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha explicat que “aquest any la partida destinada és la mateixa que l’any passat (200.000 euros), però hem incorporat als alumnes de 1r d’ESO ja que no participaven als Pressupostos Participatius en ser menors de 16 anys i tampoc a les votacions del Consell d’Infants. Això vol dir que, del total de la partida, 150.000 euros quedaran reservats pels adults, 30.000 pel Consells d’Infants i 20.000 pels alumnes de 1r d’ESO”.

Míriam Riera, regidora de Participació

Accions per promoure la inclusió social en aquest procés participatiu

Durant el període de propostes i de votacions, l’Oficina dels Pressupostos Participatius del departament de Participació ha buscat la col·laboració d’associacions, fundacions i altres departaments municipals com ara el CET Can Cases, Punt Òmnia o el Club Social Punt de Trobada. Amb aquestes entitats o serveis es realitzaran accions dinamitzades per fomentar la participació en els Pressupostos Participatius de col·lectius que poden tenir una major dificultat per participar en el procés.

D’altra banda, l’Oficina dels Pressupostos Participatius realitzarà una campanya de carrer intensa durant el període de votació, amb punts de votació itinerant a diferents indrets del municipi, per aproximar, al màxim, el procés a la ciutadania. En aquests punts de votació, els martorellencs podran veure exposades les diferents propostes, se’ls informarà de com funciona la votació i se’ls facilitaran tauletes per poder votar.