La transició energètica a Catalunya vol el 100% d’energia renovable l’any 2050

1674
Xerrada 'La transició energètica'
Xerrada 'La transició energètica'

El tècnic de la Divisió de Planificació Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Rotllan, ha fet aquest dilluns a la Biblioteca Martorell la xerrada ‘La transició energètica a Catalunya’, emmarcada dins la Setmana Europea de l’Energia 2017. El ponent ha explicat com es prepara Catalunya per a la revolució energètica i com es reforçarà el paper dels ciutadans. Hi ha assistit el primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués.

Actualment, “la dependència energètica de combustibles fòssils a Catalunya és d’un 92%”, ha explicat Rotllan. El Parlament va aprovar al gener el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, “per consensuar un nou model renovable, net i sostenible, en línia amb els objectius de la Unió Europea”.

El Pacte determina potenciar l’eficiència energètica, és a dir, assumir que menys és més, i que l’energia més econòmica i neta és la que no es produeix. Així, segons el tècnic de la Diputació, “l’objectiu l’any 2030 és arribar al 27% d’ús d’energies renovables, al 30% d’eficiència energètica i 40% d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle”. La voluntat és anar cap a un model energètic en el què els recursos renovables satisfacin el 100% de la demanda energètica l’any 2050.

Marc Rotllan, tècnic Planificació Energètica

Apoderament de la ciutadania

Per a aconseguir-ho, els ciutadans estan cridat a ser “més actius, més participatius i més responsables”. Consumir menys energia, autogenerar-la, a través de sistemes com aerogeneradors o plaques fotovoltaiques, compartir-la i emmagatzemar-la, mitjançant grans bateries domèstiques que ens permetran guardar l’electricitat mentre no som a casa. Una altra fita és fer de Catalunya un país atractiu per a la implantació del vehicle elèctric i la seva infraestructura de recàrrega.

Marc Rotllan, tècnic Planificació Energètica

Tecnologia al servei de l’energia

La tendència ha de ser un nou model elèctric que fomenti la generació distribuïda, l’autoconsum, la digitalització de xarxes i smart grids, és a dir, la integració de la enginyeria elèctrica i els avenços tecnològics (TIC) dins el negoci de l’energia elèctrica, permetent que l’administració de l’energia sigui concatenada en un sol sistema de gestió i així fer-lo més eficient i racional. En definitiva, “apostar per R+D+i per liderar la transició energètica, la qual cosa reportarà noves oportunitats de negoci i creació de llocs de treball en un creixent sector econòmic de futur”, ha dit.

La transició energètica passa també per rehabilitar i construir edificis seguint els criteris energètics i introduint-hi les energies renovables. Eliminar la pobresa energètica, possibilitar l’accés a l’energia i protegir els consumidors vulnerables.

Adolf Bargués, regidor Medi Ambient, i Marc Rotllan, tècnic de de Planificació Energètica
Adolf Bargués, regidor Medi Ambient, i Marc Rotllan, tècnic de de Planificació Energètica

Setmana de l’Energia 2017

Del 19 al 25 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. El missatge de la campanya aquest any és la transició energètica de Catalunya.

Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzen diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya. A Martorell, la Regidoria de Medi Ambient va celebrar dissabte la Festa de l’Energia, coincidint amb el Daltabaix 2017, i aquest dilluns ha tingut lloc la xerrada sobre transició energètica.