La xerrada ‘El Círcol. 100 anys en imatges’ repassa la història de l’edifici martorellenc més camaleònic

1872
'El Círcol. 100 anys d'un edifici emblemàtic'
'El Círcol. 100 anys d'un edifici emblemàtic'

El Círcol ha acollit aquest dimecres al vespre la xerrada El Círcol. 100 anys en imatges que ha repassat tota la història de l’edifici que enguany ha arribat al seu centenari. Aquesta conferència, impartida per l’historiador Ferran Balanza i el periodista Aleix Palau, s’ha celebrat amb motiu de l’exposició El Círcol (1917-2017). 100 anys d’un edifici emblemàtic, inaugurada el passat 8 d’octubre i que es podrà visitar fins l’1 de desembre.

Aquesta exposició fa un viatge al passat recorrent els darrers cent anys de la vida social i política de la societat martorellenca i catalana a través dels diferents usos i funcionalitats que aquest edifici camaleònic va anar adoptant al llarg dels anys. Aleix Palau, comissari de l’exposició, comenta que un dels majors reptes a l’hora de conformar aquesta mostra ha estat “compilar informació sobre El Círcol perquè no hi ha cap arxiu ni centre històric on es pugui trobar” i apunta que aquesta recerca s’ha fet “a través d’escrits de l’època, reculls de premsa i també a través de l’ideari i els records dels martorellencs”.

Aleix Palau, periodista comissari de l'exposició

L’exposició compta amb diverses relíquies significatives de la història d’El Círcol com fotografies, plànols de construcció, programes d’activitats pintats a mà o cartells de les diferents activitats que s’hi van celebrar. Entre aquestes peces destaquen també diversos objectes personals de Francesc Pujols, que va ser soci d’El Círcol o estendards de dues corals vinculades amb el centre, la Unió Martorellense i l’Orfeò Montserrat .

Aleix Palau, periodista comissari de l'exposició

A la conferència hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i diversos regidors de l’equip de govern. La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha donat la benvinguda als assistents i ha entregat un obsequi a Ferran Balanza per la seva tasca d’investigació. L’exposició es pot visitar de dilluns a dijous de 9h a 15h i de 17h a 19:30h i els divendres de 9h a 15h.

L'historiador Ferran Balanza i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera
L’historiador Ferran Balanza i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera

Un edifici amb una història ben viva

El Círcol es va inaugurar l’any 1917 de la necessitat d’habilitar un punt de trobada de la societat Círcol Democràtic Recreatiu, una societat formada principalment per botiguers, comerciants i membres de famílies de classe mitjana vinculades al pensament catalanista i conservador de la Lliga Regionalista. L’edifici, dissenyat i construït per l’arquitecte martorellenc Josep Ros i Ros, ha estat un escenari per a moltes i diferents activitats al llarg dels seus cent anys de vida. Durant la Segona República l’edifici va passar a anomenar-se Círcol Republicà Federal, un canvi de nom que responia al nou clima polític de l’època, malgrat que ni el caire ni l’activitat de l’entitat es van veure alterats.

Un dels usos més destacats d’El Círcol va arribar el 1939 amb la conversió de la sala principal de l’edifici en parròquia per cobrir les funcions de l’Església de Santa Maria de Martorell, incendiada poc després de l’esclat de la Guerra Civil al juliol de 1936. L’historiador Ferran Balanza comenta que l’edifici va servir d’espai provisional eclesiàstic fins l’any 1945 “quan es va consagrar la nova església parroquial de Santa Maria, on es van traslladar tots els elements litúrgics que havia cedit el monestir de Montserrat”.

Ferran Balanza, historiador

Amb l’arribada del franquisme, El Círcol va ser dissolt com a centre social i recreatiu i, un cop finalitzada la funció de parròquia, va passar a ser l’Hogar de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS fins l’any 1979. Durant aquest període, però, l’edifici va acollir també altres organismes com l’Acadèmia Balmes fins a principis dels anys 60, Ràdio Martorell (1951-1967) i la Biblioteca Municipal (1953-1969).

Als anys 80, ja superat el període de transició i amb la democràcia recent instaurada, El Círcol va recuperar la seva activitat en forma de discoteca després d’uns anys sense funcionar. Nit’s, Butyklan i Swing van ser els diferents noms que aquest local de nit va adoptar fins que va tancar les seves portes al 1998.

Ja a la dècada dels 2000, l’entitat bancària BBVA va ocupar l’espai on hi havia les galeries, que correspon a l’antic cafè i teatre d’El Círcol, per instal·lar-hi una oficina. Al 2015, l’edifici va recuperar el seu nom original i es va convertir en l’espai de la regidoria de Comunicació, Participació i Cooperació de l’Ajuntament de Martorell.