L’ABS de Martorell envia un missatge de tranquil·litat sobre l’afectació dels enterovirus

970

L’aparició d’una seixantena de casos neurològics aguts d’enterovirus a Catalunya en menors de sis anys ha fet que el Departament de Salut hagi reforçat els protocols clínics en el conjunt de la xarxa assistencial. La pediatra de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Martorell, Emma Duran, assegura que l’alarma creada és més socials que no pas sanitària i que la majoria de casos evolucionen favorablement.

S’ha detectat algun cas per enterovirus a Martorell o l’àrea d’influència?Enterovirus

A la zona de Martorell urbà no s’ha detectat cap cas per enterovirus. A la nostra àrea d’influència s’han detectat tres casos que han evolucionat favorablement.

Què és l’enterovirus?

Es tracta d’un grup molt nombrós i molt freqüent de virus, fins al punt que n’hi ha descrits més de 100 serotipus diferents. Són típics de la població infantil i, sovint, poden ser simptomàtics o provocar quadres lleus autolimitats i que no deixen cap mena de seqüela. Són presents a tot el món i, a la nostra zona, són molt típics i cada any n’hi ha, des del juny i fins l’octubre. Són virus molt banals i sense cap mena d’importància. Venen, fan el quadre febril i se’n van.

Quina diferència hi ha amb els casos que s’han detectat les darreres setmanes a Catalunya?

A Catalunya es va detectar un brot al mes de febrer. La diferència és que, en alguns casos, s’han detectat afectacions neurològiques. La majoria d’afectats estan millorant, exceptuant un cas que no ha anat tant bé.

Quins símptomes provoquen els enterovirus?

Els que tenim cada any fan quadres respiratoris o gastrointestinals associats a la febre. En el cas d’aquest any, fan quadres neurològics del tipus malDra. Duran de cap, vòmits, disminució de la força muscular, problemes amb l’equilibri, coixesa, somnolència, confusió, dificultat en la parla o per empassar.

Com es transmeten?

Hi ha dues formes de contagi fàcil: la transmissió fecal-oral i la transmissió respiratòria. Com a prevenció, cal extremar les mesures higièniques. Aconsellaria un rentat estricte i freqüent de les mans amb aigua i sabó, ser curosos amb el canvi de bolquers i rentar-se les mans després de canviar-los. Evitar el contacte amb persones que puguin estar malaltes. Quan tossim o esternudem, tapar-nos amb un mocador d’un sol ús, llençar-lo i rentar-se les mans. Evitar portar el nen a l’escola si està malalt i, sobretot, si té febre. Això val per a qualsevol infecció viral.

Quin missatge pot transmetre a la població?

Que estiguin tranquils, l’alarma és més social que sanitària. Hi ha pocs casos i la majoria evolucionen favorablement. Fer el mateix que faríem en qualsevol altre procés, consultar al pediatra de l’ABS si hi ha algun símptoma que no es veu clar.