L’Ajuntament, a favor del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual

851

El darrer ple ordinari de l’any 2015, celebrat aquest dilluns, va aprovar una moció de suport a l’exercici del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual, entre d’altres punts. El text va comptar amb el suport de totes les forces polítiques del consistori. També es va aprovar per unanimitat una altra moció d’ajuda humanitària als camps de refugiats saharauís, després de les pluges torrencials i inundacions que ha patit aquest territori recentment.

La moció en defensa de l’exercici efectiu del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual en les diferents convocatòries electorals va ser proposada conjuntament per tots els grups municipals. La regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, va manifestar que “des del govern som sensibles amb aquest tema, i al setembre ja vam donar suport al ple a un altre punt sobre l’autonomia de les persones amb discapacitat”. El regidor del PSC Antonio Carvajal va defensar un text que “es basa en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i que reclama que els estats els garanteixin els drets polítics i el fet de gaudir-ne en igualtat de condicions, i l’obligació de les administracions de donar-ne resposta”.

Per la seva part, José Simón, de Movem Martorell, va dir que “ens hi afegim perquè creiem que tota persona discapacitada té dret a participar en les eleccions”. Francesc Arpal, del PP, va destacar que troben “adient el canvi de la llei, que ha de contemplar els diferents graus de discapacitat. A Espanya, la mesura afecta a unes 80.000 persones”.

Suport per actuar en la crisi humanitària al Sàhara
Tots els grups municipals també van donar suport a l’enviament d’ajudes d’emergència als campaments de refugiats saharauís. La Mitja Lluna Roja Saharauí ha fet una crida a països, organitzacions i societat civil perquè facin donacions d’emergència. El text de la moció aprovada reclama, alhora, resoldre el conflicte saharauí amb el Marroc, a través d’un referèndum d’autodeterminació. La regidora Laura Ruiz (Movem Martorell) va exposar la proposta: “a Tindouf han patit l’efecte de pluges torrencials i intenses ratxes de vent que han ocasionat grans pèrdues d’habitatges, d’aliments i d’equipaments, i milers de persones es troben a la intempèrie i ho han perdut tot”.

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, va destacar que “des de l’Ajuntament ja som membres del Fons Català de Cooperació i de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Saharauí, i pel 2016 preveiem una partida per a emergències humanitàries com aquesta”. El regidor Lluís Tomás (PSC) va refermar el suport del seu grup, com també ho va fer Francesc Arpal (PP), qui va dir que “estem d’acord amb el fons d’aquesta moció, i amb respectar la legalitat internacional i un referèndum ja establert per l’ONU que encara no s’ha fet”. La portaveu de Som Martorell, Raquel Pérez, també va votar afirmativament, malgrat “no estar d’acord amb la implicació del Fons Català de Cooperació, pels motius ja exposats al ple del mes d’octubre”.

En la darrera sessió plenària de l’any també es van aprovar dos punts més, relacionats amb les ordenances fiscals i el personal municipal.