L’Ajuntament ajudarà els joves a pagar-se els estudis universitaris o de cicles formatius

801

L’Ajuntament de Martorell crearà una línia d’ajuts als joves per pagar els seus estudis universitaris o cicles formatius. En el Ple Municipal d’aquest dilluns al vespre es va aprovar per unanimitat una moció que preveu la creació d’aquest fons i d’una comissió d’estudi per fer les propostes d’ajuts a les famílies des del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell. En la sessió també es van aprovar per unanimitat diverses mocions, com la proposta d’accions per commemorar els 800 anys de l’Hospital Sant Joan de Déu, i va prendre possessió com a regidor Albert Fernández, en substitució de Mercè Morera, que va renunciar al càrrec per motius personals al mes de març.

En els darrers 3 cursos escolars, el Govern Central ha reduit un 22% la partida pressupostària per a beques universitàries i no universitàries, amb la pèrdua de més de 693.000 ajuts des de 2011. En paral·lel, els estudiants han patit un increment de les taxes universitàries per part de la Generalitat de Catalunya, motivat per l’ofec econòmic que pateix el govern català per part de l’estat. La moció reclama a la Generalitat que finalitzi les polítiques restrictives en relació a les taxes universitàries i els cicles formatius, i demana al Govern Central la revisió de les beques i un augment de la dotació per garantir que cap jove es quedi sense estudiar per motius econòmics. A nivell local, preveu la creació d’una comissió d’estudi amb tots els grups municipals per definir una proposta específica d’ajuts econòmics a les famílies de Martorell. Alhora, “inclou el concepte d’aquest ajut a la partida de despeses del pressupost del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell”, va explicar el republicà Adolf Bargués en exposar el punt.

La moció s’havia retirat de l’ordre del dia del ple del mes de març amb la amb la voluntat d’arribar a un consens entre tots els grups. Finalment va ser possible i en aquest ple tots els grups hi van donar suport. La regidora convergent Cristina Dalmau va destacar la importància que la moció hagués estat consensuada i el fet que “l’ajuda pot ser complementària en el cas de persones en risc d’exclusió social per poder accedir a un ensenyament més universal”. Per a Lluís Tomás, del PSC, “busquem que cap família tingui problemes per portar els seus fills a la universitat i que sigui un dret universal. Per això ho vam proposar el mes passat i al nostre programa electoral”. Laura Ruiz, de Movem Martorell, va dir que “hi votem a favor, però no estem d’acord amb l’esmena que diu que les polítiques d’austeritat i les retallades de la Generalitat siguin motivades per l’ofec econòmic de l’estat. Això no és veritat”. El popular Francesc Arpal va dirigir les seves crítiques a la Llei de finançament de les comunitat autònomes de 2009 que “van signar Montilla i Zapatero. Es va dir que era la millor per a Catalunya i ara totes les comunitats se’n queixen”.

L’Hospital de Martorell compleix 800 anys

La celebració dels 800 anys de l’Hospital de Martorell també va centrar part del ple. Els primers documents en què es parla de l’hospital daten de 1216, per això es volen impulsar un seguit d’aquest commemoratius, juntament amb la direcció de l’hospital i el seu Patronat, que permetin donar a conèixer la història i les diferents ubicacions que ha tingut en aquest 8 segles a través d’elements identificatius als carrers i als edificis.

El regidor Lluís Esteve va destacar que “entenem l’hospital com un dels símbols del nostre municipi i un dels trets de capitalitat de Martorell. Durant 800 anys, ha ocupat diverses ubicacions i ha adoptat diferents denominacions, però sempre ha mantingut el seu caràcter d’institució sanitària al servei del poble”. El regidor de Movem, José Simón, va dir que “ens agradaria que es tingués en compte el què plantejàvem en la primera moció, de commemorar a petició de moltes persones la ubicació al carrer Lloselles, on l’hospital va ser-hi multitud d’anys; posant algun monòlit o figura commemorativa”. Lluís Tomás va “agrair la moció inicial de Movem, que ha estat un tret de sortida a les commemoracions“.Pell popular Francesc Arpal “creiem adient la celebració. A l’igual que amb les comunicacions, l’hospital ha estat un punt cabdal en la capitalitat de Martorell”.

Quatre mocions més aprovades per unanimitat

En la sessió es van aprovar per unanimitat 4 mocions més: per reclamar a la Generalitat de Catalunya el reconeixement i el pagament del deute amb l’Ajuntament de Martorell; en contra de l’acord entre la Unió Europea i l’estat de Turquia pel tracte que dóna als refugiats que arriben del Pròxim Orient ; per la gestió del programa de turisme social de l’Imserso; i finalment, per a la substitució progressiva del Glifosat per mètodes no contaminants. La moció que demana a l’estat espanyol el traspàs íntegre a la Generalitat de les línies ferroviàries interiors de Catalunya va tirar endavant amb els vots favorables de CDC, ERC, PSC i Movem Martorell, l’abstenció de Som Martorell i el vot en contra del PP.

Albert Fernández, nou regidor del consistori

El Ple va començar amb la presa de possessió del regidor Albert Fernández Claramunt (CDC) en substitució de Mercè Morera i Santafé, qui va renunciar al càrrec el mes passat per motius personals. Fernández ja va formar part del govern municipal com a regidor de Joventut i de Participació i Cooperació en la legislatura 2007-11 i com a regidor d’Esports en la de 2011-15. L’alcalde Xavier Fonollosa va donar la benvinguda al nou regidor, que assumirà les àrees de Gent Gran i Salut.