L’Ajuntament aprova destinar prop de 200.000 euros més a despesa social

383

El penúltim Ple municipal de l’actual mandat va aprovar destinar prop de 200.000 euros més per a despesa social al pressupost del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones. Aquesta quantitat s’ha obtingut d’una partida de 792.764 euros provinents d’estalvis en la despesa financera, de subvencions de la Diputació de Barcelona i del no cobrament de despeses per la gestió d’impostos per part de l’ens provincial. Va ser aprovat amb 17 vots a favor; ICV hi va votar en contra i ERC es va abstenir.. També es va aprovar una moció per declarar Martorell poble antitotalitarista. El Ple va començar amb un minut de silenci pels fets ocorreguts ahir al matí al col·legi Joan Fuster de Barcelona.

El Ple va aprovar el traspàs al Patronat de 792.764 euros, 616.934 dels quals provenen de l’estalvi generat en algunes partides del pressupost, del fet que la Diputació de Barcelona no ha fet pagar a l’Ajuntament la gestió dels impostos municipals, i dels estalvis de l’any anterior. Els 175.829 euros restants provenen de dues subvencions de la pròpia Diputació de Barcelona destinades a ajudes socials.

El regidor d’Hisenda i Règim Interior, Josep Casasayas, va explicar que “aquesta xifra total la desviem al Patronat perquè es destinin 200.000 euros a despesa social. La resta serviran per sufragar els pagaments per subministraments de 2014 que no es van fer efectius perquè les factures dels proveïdors van arribar a les darreries d’any”.

A més dels 11 vots favorables de CiU, el punt va comptar amb el suport dels 4 regidors del PSC. Pel socialista Javier González, “no ens podem oposar a una dotació pressupostària addicional que destina diners a l’atenció domiciliària a la dependència, a l’atenció de subministraments d’energia i d’aigua o a suficiència alimentària”. També s’hi van posicionar a favor els dos regidors del PP; el seu portaveu, Francesc Arpal, va destacar que “és una modificació molt important per suplementar aquestes partides”, tot i que va criticar que “es va fer curt a l’hora de pressupostar”.

ERC es va abstenir, en desacord amb el fet que es facin “3 o 4 modificacions anuals del pressupost”, va dir Adolf Bargués. ICV hi va votar en contra. El seu portaveu, José Simón, ho va justificar dient que “més de la meitat dels diners no són partides socials. No s’aplica tot en despesa social”.

Martorell, poble antitotalitarista

Dinou vots favorables (CiU, PSC, ICV i ERC) i dos contraris (PP) van permetre declarar Martorell com a poble antitotalitarista en una moció presentada pel grup ecosocialista i consensuada amb CiU. El manifest impulsa que el consistori realitzi una campanya permanent de neteja de propaganda d’activitats que incitin a la discriminació racial, ètica o cultural o d’altre tipus, evitant les pintades, cartells, adhesius o fulletons de caire racista i feixista. També implica una condemna a les manifestacions que facin apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació contra els drets humans.

El primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, va explicar que “expressem que són dignes de rebuig tots els totalitarismes i mostres de pensament únic. Volem que primi la cohesió social”. L’ecosocialista Xavier Gómez va celebrar “l’entesa amb CiU i la necessitat de vetllar pels drets de totes les persones”. El PSC i ERC hi van votar a favor sense intervenir-hi, mentre Vicente Casal (PP) va posicionar-se en contra opinant que “el punt només condemna els extremismes d’una banda. El nostre partit ha estat objecte d’atacs sense rebre mostres de solidaritat”. Fonollosa ho va rebatre destacant que “sempre hem actuat contra aquest tipus d’accions i atacs als partits”, i va convidar, sense èxit, a que els populars es replantegessin la negativa.