L’Ajuntament convertirà 60 llocs de treball de personal laboral fix a funcionari

1728

L’Ajuntament de Martorell va aprovar ahir la conversió de 60 llocs de treball de personal laboral fix a funcionari. Amb aquest canvi es millora la situació jurídica i la qualitat laboral de les persones que ocupen aquestes places. La mesura s’ha aprovat per unanimitat en el Ple Municipal d’aquest dilluns. L’Ajuntament passarà així dels 100 llocs de treball de funcionaris actuals a 160, del total de 191 treballadors de la plantilla.

El regidor de Règim Interior, Lluís Amat, explica que “és un nou disseny organitzatiu que racionalitzarà la plantilla, que eliminarà les diferències retributives i de condicions de treball que hi havia entre el personal laboral i el funcionariat”, i que “evitarà possibles situacions de desigualtat en deures i drets dels empleats públics”.

LLuís Amat, regidor Règim Interior

Amat considera que aquest “és un pas que tenia una gran complexitat tècnica, però que és important per al nostre Ajuntament, ja que donarà estabilitat i facilitat per la gestió de les persones”, alhora que matisa que els 60 treballadors que fins ara ocupaven la plaça com a personal laboral fix “podran optar voluntàriament a les properes convocatòries per tal de poder optar a la plaça de funcionari” i que el calendari per a fer-ho possible es posa ja en marxa.

Lluís Amat, regidor Règim Interior

En aquest sentit, l’alcalde Xavier Fonollosa ha recalcat que “les persones podran optar o no a la funcionarització, però si abandonen la plaça per jubilació, abandó o d’altres, la plaça s’amortitza i passa a ser de funcionari, una reivindicació històrica de tots els ajuntaments del país”. Fonollosa ha recordat que “atenem així les demandes dels representants dels treballadors, perquè entenem que la majoria de places laborals d’un ajuntament han de ser de funcionaris”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El consens s’ha estès a tots els grups municipals, que l’han votat favorablement per unanimitat al Ple. El portaveu socialista, Lluís Tomás, ho ha justificat “en els informes positius fets del Departament de Recursos Humans” i ha recordat que aquesta demanda “ja apareixia a l’estatut bàsic dels empleats públics, i venia refermada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que marcava l’obligatorietat d’ordenar aquests llocs de treball”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

El portaveu de Movem Martorell, José Simón, ha recordat que “les places de personal laboral en una administració local o supramunicipal haurien de ser una excepció i no una norma”, però que “a tots els ajuntaments, i el de Martorell inclòs, ha estat durant molts anys una pràctica massa habitual, i això ha portat l’anomalia de treballadors que porten més de 30 anys com a personal laboral fix”.

José Simón, portaveu Movem Martorell

El portaveu del PP, Vicente Casal, hi ha estat d’acord i ha argumentat que “segons el criteri del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem, els llocs de treball públics han de ser ocupats per personal funcionari per unificar el règim jurídic i retributiu”.

Vicente Casal, portaveu PP

En referència a l’ampliació de la mesura a la plantilla del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones (PMSAPM) –sol·licitat pels grups del PSC i Movem-, l’alcalde Fonollosa ha respost que “els treballadors del PMSAPM no hi poden accedir per una qüestió legal, ja que és un organisme autònom depenent de l’administració pública i no pròpiament l’administració pública. Si la llei ho permet, trobarem la manera de fer-ho. Tindrem la mateixa voluntat”.