L’Ajuntament de Martorell entrega a una dotzena de veïns nouvinguts certificats d’acollida

792

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, han lliurat aquesta tarda els certificats d’acollida a una dotzena de veïns nouvinguts procedents del Níger, Marroc, Senegal, Bielorússia, Costa d’Ivori, Ghana i Hondures. Tots ells han fet ús recentment del servei de primera acollida impulsat per l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El servei de primera acollida respon a les directrius de la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya aprovada pel Parlament el 2010. La normativa articula circuits d’acollida en l’àmbit local i comarcal per tal de facilitar la formació de les persones nouvingudes en àmbits essencials per a la seva integració com són l’aprenentatge de la llengua (90 hores), el model de societat (15 hores) i coneixements laborals (15 hores).

Per aconseguir aquest objectiu interaccionen diversos ens públics com són el propi ajuntament, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Servei d’Ocupació de Catalunya o entitats col·laboradores que s’encarreguen de fer la formació per delegació. Els usuaris obtenen finalment un certificat oficial que és d’utilitat en processos d’estrangeria i també a l’hora de buscar feina.

“Sentir-se d’aquí, amb tots els drets i totes les obligacions”

L’alcalde Xavier Fonollosa ha explicat que “Martorell sempre ha estat un poble d’acollida. Hem de pensar que a Martorell hi ha 71 nacionalitats diferents, i això fa que la integració sigui una peça bàsica per a la cohesió social i la convivència”. I per tant, ha afegit l’alcalde, “com a Ajuntament fa molts anys que fem programes d’acollida, com aquest de Primera Acollida o el programa Haima o el programa Arrels. Perquè la gent, vinguin d’on vinguin, s’han de sentir d’aquí: han de treballar i han de recordar que tenen tots els drets de qualsevol persona d’aquí, i també totes les obligacions”.

Oriol Amorós ha resumit la postura del Govern de la Generalitat dient que “per ser autònom com a persona, qualsevol que arriba a un país que no és el seu necessita tres eines: la llengua, conèixer el mercat laboral i conèixer la societat d’acollida, per ser conscients dels seus drets i poder complir els seus deures. En aquest sentit, el Circuit d’Acollida és molt pràctic”.

El servei de primera acollida inclou el conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i d’informació dels usuaris. La Generalitat i els municipis han de garantir la prestació del servei, ja sigui de forma directa o delegada. Poden acollir-se a aquest servei les persones estrangeres immigrades, les que sol•licitin asil o protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades per sobre de l’edat escolar obligatòria i degudament empadronades. Els ajuntaments també poden ampliar aquest servei a qualsevol altra persona que s’empadroni al municipi.

L’acte, que ha tingut lloc a la sala de plens del consistori, ha comptat també amb la participació de la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau; el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral; el responsable de Migracions de CCOO de Catalunya i director del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE), Carles Bertran; el responsable del Servei Local de Català de Martorell, Andreu González; i una de les participants del servei de primera acollida que ha intervingut en nom de tots ells.