L’Ajuntament en ple decidirà el nomenament de Màrius Garcia Fill Predilecte de la Vila

487

L’Ajuntament de Martorell en ple debatrà, el proper dilluns 21 al vespre, el nomenament de Màrius Garcia Baeza Fill Predilecte de la Vila pels seus mèrits com a home de cultura, polifacètic i generós, que fa dècades que organitza tot tipus d’activitats culturals a Martorell i hi participa. Garcia és patró vitalici de la Fundació Francesc Pujols, ha estat mestre i director del col·legi Santo Tomás de Aquino, pioner de l’emissora Ràdio Martorell i president del Patronat de la Cavalcada de Reis.

Nascut a Martorell el 1932 i personatge clau per entendre el darrer mig segle de la història del poble, Màrius Garcia va fundar i dirigir la revista En Equipo (1978), al col·legi Santo Tomás de Aquino, amb una redacció formada per escolars que durant anys van cobrir tot tipus de notícies locals, amb rigor i passió, i fent tots els papers de l’auca: redactors, fotògrafs, dibuixants i caricaturistes, columnistes i poetes.

“És una gran notícia. L’equip de govern pensem que els reconeixements, a la gent que ha fet bé les coses, s’han de fer”, ha dit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, per a qui una persona com el Màrius Garcia, “que ha dedicat tota la vida al món associatiu martorellenc”, s’ho mereix. “Ja hem parlat amb ell per informar-lo, i està molt content i satisfet”, ha afegit l’alcalde.

Entre els anys 2006 i 2015, Màrius Garcia ha estat president del Patronat de la Cavalcada de Reis de Martorell, envoltat d’un equip d’artesans incansables, molts dels quals encara continuen la seva tasca i, any rere any, renoven les carrosses de la cavalcada i la màgia d’aquella nit.

Segons l’actual president del Patronat Cavalcada Reis de Martorell, Francesc Xavier Vila, en els més de 25 anys en què Garcia ha col·laborat d’una manera o d’una altra amb la cavalcada, “sempre ens ha transmès coses positives” i “gràcies al seu tarannà educat i dialogant, ha aconseguit sempre el millor de cadascú perquè el seu estimat Martorell tingués una gran cavalcada”. Vila el descriu com “un gran amic i un excel·lent mestre”.

‘Un Senyor de Martorell’
Per a l’escriptor i responsable del Servei Local de Català de Martorell, Andreu González, Màrius Garcia representa “una idea clàssica de l’elegància” i, a la manera dels Homenots d’en Josep Pla, és tot “un Senyor de Martorell”. Sobretot destaca per haver estat “la Veu de Martorell”, apel·latiu que s’ha guanyat després d’haver posat la seva veu, clara i entonada, d’home de ràdio, en diversos actes culturals del poble, com l’arribada dels Reis Mags o el Premi Vila.

Garcia va estudiar Magisteri a la Universitat de Barcelona; ha presentat el Premi Vila de Martorell en més de vint ocasions; va fundar, amb en Josep Servat, l’Acadèmia Martorell i va ser un dels organitzadors del primer Pessebre Vivent de Martorell, al Santo Tomás de Aquino, tradició nadalenca que té continuïtat a l’escola La Mercè, on Garcia ha fet de narrador uns quants anys.

Per a la Montse Torras, una de les organitzadores del Pessebre Vivent de l’escola La Mercè, efectivament “la veu de Martorell és el Màrius Garcia”. “Va començar informant des de Ràdio Martorell i convertint-se així en algú molt familiar; des del balcó de l’Ajuntament, presentava actes, celebracions i festes; acompanyava Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar a la Cavalcada de Reis des de la unitat mòbil de la Ràdio, i tot, sempre, amb la seva veu familiar i reputada, que estima allò que és ben nostre”, resumeix Torras.

La Creu Roja, El Foment, l’Artesanàlia
Del currículum d’en Màrius Garcia en destaca també el fet d’haver presidit la Creu Roja de Martorell (1995-1997); d’haver fundat la fira Artesanàlia de la Festa Major (2007) i d’haver estat un dels responsables que Els Pastorets es tornessin a representar al teatre El Foment.