L’Ajuntament llança un ultimàtum a la Generalitat perquè posi en marxa el Centre de Formació de l’Automoció

811
CFPAC
CFPAC

L’Ajuntament de Martorell recuperarà la titularitat dels terrenys que va cedir gratuïtament per a la construcció d’un Centre de Formació de Professionals en el sector de l’automoció l’any 2009 si la Generalitat no es compromet a posar en marxa el projecte en breu. El consistori lamenta que el centre continuï aturat i demana al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i les quatre conselleries de la Generalitat responsables de l’escola una actuació immediata per  posar-lo en funcionament. L’administració local argumenta que en el document de la cessió es preveu la possibilitat  de recuperar els terrenys si en cinc anys no s’han destinat a la finalitat per a la qual es van cedir i ha llançat un ultimàtum aprovant per unanimitat una moció que permetria demanar a la Generalitat el retorn dels terrenys.

“Hem esperat cinc anys i estem en disposició de demanar la reversió dels terrenys. De fet, fa quatre anys que el Centre està construït però no hi ha contingut, ja que només s’hi fan alguns cursos de Garantia Juvenil que amb prou feines reuneixen uns 50 alumnes dels quasi 14.000 que podia albergar anualment l’espai”. Així s’ha expressat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, en el Ple Municipal d’aquest dilluns.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Després de la cessió, aprovada en el Ple del juny de 2009, l’any següent la Generalitat licita les obres i les inicia el 2012. El Centre s’inaugura el 2015 amb una superfície d’uns 10.000 metres quadrats que inclouen una gran nau industrial, 39 aules i diversos laboratoris. Però la seva gestió s’encalla després d’una reestructuració de les conselleries de la Generalitat, ja que el projecte implica els departaments de Presidència, d’Empresa i Coneixement, d’Educació i  de Treball, Afers Socials i Famílies. Fonollosa destaca que “és la història d’un fracàs col·lectiu i un cúmul de despropòsits” i aboga per a que “els quatre departaments de la Generalitat que en són responsables en l’actualitat s’entenguin i posin fil a l’agulla per a que sigui una realitat en breu”.

L’alcalde afegeix que “a Martorell, volem aquest Centre. El sector de l’automòbil és el segon més important a nivell econòmic de Catalunya, Martorell és la seva capital i aquest espai té tot el sentit del món. Perdem una oportunitat d’or si aquesta escola no tira endavant, ja que les empreses del sector reclamen ma d’obra qualificada”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Moció aprovada per unanimitat

El regidor de Promoció Econòmica, Lluís Amat, ha defensat la moció que reclama la recuperació dels terrenys argumentant que “el document de cessió contemplava explícitament que si la finca no es destina a la finalitat esmentada en el termini de cinc anys o deixa de destinar-se a dita finalitat dins dels 30 anys següents, revertirà automàticament de ple dret a favor de l’Ajuntament de Martorell”.

Lluís Amat, regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies

Amat apel·la al fet que “volem un Centre com aquest, espai referent que ofereix formació inicial dual, formació professional per a l’ocupació, formació a mida segons la demanda de les empreses d’automoció i també serveis a empreses i persones”.

Lluís Amat, regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies

El punt s’ha aprovat per unanimitat. El portaveu del PSC, Lluís Tomás, ha destacat que “és increïble la descoordinació existent entre les quatre conselleries i el fet que no es posin d’acord. Parlem d’un centre que va néixer per ser un punt de referència en l’automoció, i és un tema de país, de comarca i de municipi. Hem tingut prou paciència. Per això, ens tindran al costat per tirar endavant la reversió, i desitgem que no sigui una realitat i que faci reaccionar a qui li pertoca”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

També s’ha expressat el portaveu del Partit Popular, Vicente Casal, qui ha donat suport a que “es facin les gestions pertinents” i ha criticat “la imatge que estan donant els nostres governants a l’exterior, no sent capaços, entre quatre conselleries, de posar-se d’acord per fer una cosa necessària i amb una inversió que no ha servit per res, provocant un perjudici al jovent de Martorell i rodalies”.

Vicente Casal, regidor PP

També han votat a favor de la moció els grups de Movem Martorell i Som Martorell, tot i que no han intervingut en el debat del punt.

 Altres mocions aprovades

El Ple també ha aprovat per unanimitat les mocions per sol·licitar la millora de les condicions laborals del cos de Bombers de la Generalitat i per reclamar la construcció de l’estació intermodal entre Renfe Martorell i Martorell Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La moció de suport a les mesures del pacte d’Estat contra la violència de gènere ha tingut el vist-i-plau de tots els grups excepte del PP, que s’hi ha abstingut. A la sessió també s’ha aprovat la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Martorell a l’entorn de l’Estació Central, tràmit clau per a la futura construcció de la nova Ciutat de la Justícia a la població, anunciada la setmana passada per la consellera de Justícia Ester Capella en la seva visita al municipi.